Laddar Evenemang

« All Events

Verksamhetsforum 2017, Tollare folkhögskola

november 10 @ 17:30 - november 12 @ 13:30

Event Navigation

Välkommen till årets Verksamhetsforum på Tollare folkhögskola 10–12 november – en mötesplats under en helg där du kan ta del av intressanta seminarier och föreläsningar. Vi lovar att det finns godbitar för alla oavsett om du är alldeles ny medlem eller om du har varit medlem en längre tid. Medverkar gör bland annat: Aseffa Hailu, Socialpedagog och Verksamhetsledare för Mitt127, Andrea Lavesson, bitr. generalsekreterare på IOGT-NTO och Johnny Mostacero, förbundsordförande på IOGT-NTO.

På lördagskvällen bjuder vi på en hejdundrande fest med live-musik-quiz, dans och klubb. Kvällsaktiviteten är gratis och alla medlemmar i IOGT-NTO är välkomna att delta. På plats finns en alkoholfri bar där medlemmar kan handla till självkostnadspris. Vi kommer även bjuda på enklare tilltugg.

Tider för kvällsaktiviteten:
19.00-20.00 Live-musik-quiz
20.00 -21.30 Dans (samma band fortsätter spela)
21.30 – 00.00 Disco/Klubb
Vi kommer hålla till i Storstugan på Tollare.

 

Datum: 10-12 november 2017, start med middag kl 17:30 på fredagen (programmet startar kl 19:00) och avslut med lunch kl 12:30-13:30 på söndagen.

Anmälan: Klicka här för att fylla i din anmälan! Observera att alla deltagare behöver anmälas för sig, även medföljande barn. Du som vuxen anger om du är intresserad av att ha barnpassning för barnen. Sista anmälningsdag är 29 oktober. Läs mer om våra avbokningsregler på www.iogt.se/avbokning.

Plats: Tollare folkhögskola, 132 49 Saltsjö-Boo. Vägbeskrivning finns här.

Pris: Deltagaravgiften är 600 kr per person inklusive resor, mat, boende och alla aktiviteter. Detta pris är kraftigt subventionerat från förbundet och det enda motkravet är att man närvarar på seminarier och aktiviteter! Logi sker i dubbelrum, enkelrumstillägg är 450 kr per natt.

Resor: Resor sker med billigaste färdsätt. Om du behöver hjälp att ordna resor vill vi att du hör av dig om detta före sista anmälningsdag via detta formulär. Det går också utmärkt att själv boka sina resor redan nu!

Frågor:
Kursansvarig: Dennis Greve, dennis.greve@iogt.se, 0733-72 62 31
Administratör: Patrick Englind, patrick.englind@iogt.se, 08-672 6005

 

 

 

Kursprogram

Fredag
19:00 Välkommen till Verksamhetsforum.
19:20 Hur en basketkorg i Skärholmen gjorde stor skillnad.
Om att motivera och mobilisera engagemang.
Föreläsare: Aseffa Hailu, Socialpedagog och Verksamhetsledare för Mitt127 ser möjligheter och ger sin inspirerande engagemangsberättelse.

20:00 IOGT-NTO – en modern, traditionell folkrörelse som gör stor skillnad, på allvar!
Varje dag bidrar vi som medlemmar till en nyktrare och mer demokratisk värld!
Föreläsare: Andrea Lavesson, bitr. generalsekreterare.

20:30 Kvällskafé i Herrgården.

Lördag
07:00 Yoga
De som vill starta morgonen med en uppfriskande Yoga stund ses i Storstugan.

09:00 Tillsammans utmanar vi alkoholnormen i Norden,
– ett samtal om alkoholkultur och framgångsrika sätt för att få fler att tänka till. Vad gör vi härnäst?
Föreläsare: Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO tillsammans med representanter från IOGT Norge och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik i Finland.

10:30 1a Öppenhet och mångfald i IOGT-NTO, på riktigt!
IOGT-NTO är en folkrörelse vars verksamhet skapar en trygg och utvecklande miljö att växa i för alla medlemmar. Hur kan vi bli mer välkomnande?Vad betyder detta för mig och hur ser det ut runt omkring mig? Vi för samtal utifrån vår ideologiska grund, utmanas kring vårt förhållningssätt samt erbjuds metoder för en mer inkluderande verksamhet.
Föreläsare: Josefin Larsson tillsammans med Göran Mårtensson och Barbara Wennerstrand som presenterar goda exempel från Östergötland.

10:30 1b Alkohol och våld, om aktuellt alkoholpolitiskt arbete.
En kunskapsöversikt av temat. En presentation av arbetet som de lokala alkoholpolitiska grupperna genomför samt information om hur man startar en grupp. En uppdatering om vad som hänt i den nationella politiken samt idéer inför valåret 2018.
Föreläsare: Johnny Mostacero, Ordförande, IOGT-NTO.

10:30 1c Trådslöjd
IOGT-NTO ska vara en nykter mötesplats som ger kraft och energi. Få inspiration genom en skapande verkstad i Scoutstugan och prova nya tekniker och bekanta dig med olika material.
Föreläsare: Lotta Nordh, Slöjdare

10:30 1d IOGT-NTO Grundutbildning
Tillsammans med andra nya medlemmar kan du ägna hela eller delar av helgen att lära känna IOGT-NTO. Genom medskapande former tar vi till oss allt från organisationens ideologi, historia, struktur, verksamhetsområden, engagemangsformer samt mycket mer.
Föreläsare: Ida Krusevi, pedagog Centrum för ideellt ledarskap vid Tollare folkhögskola.

13:00 Idioter och gamla tanter, nykter till onsdag? – Vilka är vi och vad håller vi på med? Hur ser omgivningen på oss organiserade nykterister? Vi blir utmanade genom ett gott skratt och reflekterar gruppvis. En möjlighet för oss att tillsammans reflektera vad vi kan göra för att påverka omvärldens uppfattning av oss.

15:00 2 a Utveckla ditt ledarskap genom coaching.
Inom IOGT-NTO behöver vi framgångsrikt leda våra verksamheter samt ideologiska samtal för att organisationen ska kunna leva och utvecklas i samtiden. Vi behöver dessutom leda med ett hållbart förhållningssätt som tillvaratar individers energi och drivkrafter. Du kommer få bekanta dig med grundläggande coachteori och prova övningar för att sätta mål och förflytta gränser.
Föreläsare: Espen Bjordal, pedagog Socialpedagogiskt ungdomsarbete vid Tollare folkhögskola.

15:00 2b Ett välkomnande IOGT-NTO, som vill bli fler och skapa mer engagemang, vilka krav ställer det på att demokratisera demokratin?
Hur arbetar vi som grupp i t.ex. föreningen utifrån våra olika erfarenheter om demokratiska arbetssätt? Detta kurspass ställer viktiga frågor som berör allas lika värde och förutsättningar att delta. Hur lever vi upp till detta i praktiken? Hur håller vi demokratin levande när vi tror att folk har tröttnat på föreningslivet? Hur får vi demokratin att vara positiv och meningsfull? Ett ideologiskt samtal om demokratin. Inventering av dåligt exempel. Goda exempel från distrikts- och föreningsverksamheten,
ex. från Jämtland och Gotland där alla medlemmar har en röst på distriktsårsmötet.
Föreläsare: Sofia Zackrisson, pedagog Centrum för ideellt ledarskap på Tollare folkhögskola.

15:00 2c En resa i legaliseringens spår, aktuellt inom narkotikapolitiken, ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv.
Liberala röster tar allt större plats, hur har attitydförskjutningen sett ut? En inventering av hur legaliseringsrörelsen mobiliserar sig allt mer. Staffan berättar om sin nyligen genomförda reportageresa i USA och Canada.
Föreläsare: Staffan Hübinett, pedagog Socialpedagogiskt ungdomsarbete på Tollare folkhögskola.

15:00 2d IOGT-NTO Grundutbildning
Tillsammans med andra nya medlemmar kan du ägna hela eller delar av helgen att lära känna IOGT-NTO. Genom medskapande former tar vi till oss allt från organisationens ideologi, historia, struktur, verksamhetsområden, engagemangsformer samt mycket mer.
Föreläsare: Ida Krusevi, pedagog Centrum för ideellt ledarskap – Tollare folkhögskola.

Söndag

09:00 3a IOGT-NTO står upp för demokrati, solidaritet och nykterhet.
Hur påverkar nazistiska yttringar vårt samhälle? Hur påverkar detta oss? Vad kan vi lära av vår egen organisations historia? Liknande skeenden från förr som återspeglas idag. Hur kan vi tydligare visa vår ställning och bidra till att vara en positiv samhällskraft? Först gör vi en historisk tillbakablick för att sedan genomföra samtal kring IOGT-NTO:s roll.
Föreläsare: Staffan Hübinett, pedagog Socialpedagogiskt ungdomsarbete på Tollare folkhögskola.

09:00 3b Medlemmar, vår folkrörelses främsta styrka?
Hur talar vi och tänker om IOGT-NTO:s medlemmar. Vilken är vår medlemsstrategi? Hur kan vi i distrikten och i föreningarna skapa en aktiv målbild kring medlemsvärvning?
– Varför värvning och på vilket sätt värvar vi? Vi tar upp goda exempel för att nettoöka medlemsmässigt i distrikten.Vi talar om förutsättningar för en god föreningsverksamhet, som ger aktiva medlemmar.
Föreläsare: Sofia Modigh och Dennis Greve.

09:00 3c En vandring utifrån en stark bildningstradition.
Vilken är Tollares historia, hur blev det en folkhögskola och varifrån kommer studiecirkeln? Vi genomför en fysisk vandring såväl inomhus som utomhus runt Tollares område.
Föreläsare: Rune Nilsson, tidigare rektor Tollare folkhögskola.

09:00 3d IOGT-NTO Grundutbildning
Tillsammans med andra nya medlemmar kan du ägna hela eller delar av helgen att lära känna IOGT-NTO. Genom medskapande former tar vi till oss allt från organisationens ideologi, historia, struktur, verksamhetsområden, engagemangsformer samt mycket mer.
Föreläsare: Ida Krusevi, pedagog Centrum för ideellt ledarskap Tollare folkhögskola.

Avslutning kl 13:30