Insändarmallar för Folknykterhetens vecka 2016

FNV2016_WEB

Information
Det är många olika faktorer som påverkar hur vi ser på alkoholkonsumtion och i Sverige har vi en lång tradition av en stark alkoholnorm. Det innebär att det finns en förväntning eller en oskriven social regel som säger att alla vuxna dricker alkohol. På restauranger och barer är det alkoholfria utbudet i det flesta fall väldigt torftigt och oinspirerande. Vi tror att om utbudet av alkoholfritt utökas kan det också inspirera fler till att välja just alkoholfritt, för att det är gott och för att man inte vill eller kan dricka alkohol.

En annan faktor som vi anser påverkar normen är exponeringen av alkoholreklam i medier som tidningar, tv och inte minst på sociala medier. Ju mer vi ser sammanhang med alkohol desto mer normaliserat blir det. Därför bedriver IOGT-NTO ett aktivt påverkansarbete för en restriktiv marknadsföring av alkohol.

Att skicka in en insändare till lokaltidningen är ett enkelt och effektivt sätt för en person att nå många på samma gång. Den kan handla om vad som helst, men IOGT-NTO:s fokus under året är´alkoholnormen och alkoholreklamen.

Att skriva en insändare behöver inte vara krångligt. Det handlar om att tycka till och förmedla en åsikt och att göra det kortfattat. Har du inte tid att skriva en längre text, skriv bara ett kort stycke. Många tidningar tar även in kortare insändare.

Här finns två insändare med inriktningarna alkoholfritt och alkoholreklam som du kan skicka till din lokala tidning för att uppmärksamma ämnet.

Insändaremall FNV 2016 – Mer nyheter, mindre alkoholreklam

Insändaremall FNV 2016 – Bättre utbud på alkoholfritt i nöjeslivet

Verktyg
En dator, surfplatta eller papper och penna samt kontaktuppgifter till den lokala tidningens insändarsida

Olika tidningar tar in olika långa insändare, kolla upp din lokaltidning för att se vilka längder just de vill ha på sina insändare. Vi från IOGT-NTO har sammanställt en lista med ca 100 adresser till olika insändarredaktioner. Ladda ner den här–> Insändarlänkar-2016-IOGT-NTO

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00