Att värva medlemmar till IOGT-NTO

Nya medlemmar är naturligtvis viktigt för vår organisation, och att få din hjälp med att värva fler har därför stor betydelse. För att stödja dig i ditt viktiga jobb har vi tagit fram den här sidan med matnyttig information som du kan ha till din hjälp i värvningsarbetet. Och självklart får du som värvar också lön för mödan i form av premier (mer om det längre ner). Vår utmaning är tuff och målet högt, men tillsammans kan vi få IOGT-NTO att växa sig större och starkare. Med andra ord öka våra möjligheter att göra verklig skillnad för både enskilda individer och samhället i stort.

Hur gör man när man värvar?

Våga fråga!

Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet enom att våga fråga. Våga fråga grannen, arbetskamraten, släktingen eller någon annan om medlemskap i vår fantastiska organisation som gör skillnad för så många.

Din fråga kan leda till att ytterligare en människa får uppleva känslan av nykter emenskap och vi kan som organisation vara en ännu starkare påverkanskraft i amhället.

Jag hoppas att du är lika stolt som jag över vårt IOGT-NTO! En stolthet som gör att du berättar om ditt medlemskap och ger fler chansen att vara med.

Välkommen som värvare!

Johnny Mostacero
Förbundsordförande

Hur gör man när man värvar?

Det första steget i värvningsarbetet är som sagt att våga fråga. Grundläggande är också att IOGT-NTO ska uppfattas som något positivt.
Därför ska varje samtal som du har med en potentiell medlem vara positivt – oavsett om resultatet blir att personen blir medlem eller tackar nej.

Givetvis är det bra att få ett avslut på en gång, dvs att personen tackar ja till att bli medlem, men många gånger behöver människor få fundera ett
tag och återkomma senare. Oavsett hur processen ser ut kommer ett par tips och argument till din hjälp, samt några rader om våra grundtankar när
det gäller värvning.

Våra huvudstrategier för medlemsvärvningen:

• Fler ska fråga – öka antalet värvare.
• Fråga flera – möt många människor.
• Fråga flera gånger – människor ska möta oss på många platser och få frågan om medlemskap.
• Vi ska synas – visa vad vi gör och står för. Folk ska känna igen oss.
• Vi ska fråga professionellt – vi ska vara kunniga och representativa. Varje samtal ska vara ett trevligt samtal.
• Vi ska övertyga – inte övertala.

Argument till din hjälp när du vill övertyga

Ditt huvudargument är självklart vår vision om ett bättre samhälle, en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett rikt
och fritt liv. Här under finns fler argument som du kan använda när du pratar med andra. Givetvis kan du också berätta om varför du själv valt att bli medlem.

• En folkrörelse med många medlemmar har större möjlighet att påverka.
• Vår röst blir tyngre ju fler vi är – och fler lyssnar på oss.
• Ingen annan gör vårt arbete.
• Många upplever alkoholens baksidor och för dem är det värdefullt att vi är en frizon och ett alternativ.
• Genom att bli medlem visar du att du tycker att alkoholen tar för stor plats och att vi behöver göra något åt situationen.
• Alkoholbruket innebär konsekvenser för båda enskilda och samhället i stort.
• Tusentals barn växer upp med en förälder som dricker för mycket.
• 80 procent av alla våldsbrott begås av alkoholpåverkade.
• Varje dag kör lika många rattfulla som vi har taxibilar i Sverige.
• Vi skapar nyktra mötesplatser.
• I vår föreningsverksamhet kan du delta i olika aktiviteter och hitta vänner och gemenskap.
• Du får möjlighet till utbildning inom nykterhetsrörelsen.

Material att använda när du värvar

Vi har profilmaterial som du kan använda vid värvaraktiviteter. En del finns att låna på din distriktsexpedition medan annat finns att köpa i vår webbshop.
Det finns bland annat värvardisk, roll-up, strandflagga, och kläder. Att vi ser ut på samma sätt gör att människor lättare känner igen IOGT-NTO och
vi blir på så sätt mer välkända. Vi har också flera trycksaker som du kan använda vid värvning. Följande brukar fungera bäst:

Bli medlem
Detta är vår värvarbroschyr. Den presenterar IOGT-NTO kortfattat och innehåller en talong för medlemsförbindelse. Broschyren är liten och smidig så den får utan problem plats i kavajfickan eller handväskan. Med andra ord kan du alltid ha ett par med dig och den är perfekt att lämna till den som visat intresse men inte bestämt sig.

Värvarvisitkort
Enkelt kort i visitkortsformat som hänvisar till vår webbplats.

Värvarblock
Innehåller talonger med medlemsförbindelse. Om du använder värvarblocket är det viktigt att berätta om IOGT-NTO.

Aktiviteter
Det är alltid bra att ha med information om lokala aktiviteter.

Utgå från den du vill värva eller möter

När du samtalar med en person är det bra att få lite grepp om vem det är du möter – är det en tonårsförälder, en före detta missbrukare eller en person som brinner för biståndsfrågor?
Förutom värvarmaterial kan du naturligtvis använda andra trycksaker där det passar, gärna lokalt anpassade. Du kan också tänka på en viss målgrupp och anpassa efter den – vid ett tillfälle kanske du vill vända dig till personer som brinner för internationella frågor och då passar det bra att berätta om vår biståndsverksamhet. En annan gång kanske du vänder dig till personer som är intresserade av alkoholpolitik eller till personer som månar extra om barn och ungdomar. En bra grundregel är dock att inte överösa alla med för mycket material.

Så här får du tag i material

Värvardisk, rollup och kläder kan du i första hand låna på din distriktsexpedition, men du kan också beställa material och kläder via vår webshop på www.iogt.se. Där beställer du också värvarblock och andra trycksaker.

När du fått ett ja

Genom att skriva på en medlemsförbindelse blir personen medlem. På medlemstalongen fyller personen i namn, adress, personnummer, telefonnummer och e-postadress. Där finns också möjlighet att välja om man vill vara med i en förening eller om man vill vara direktansluten. För att medlemstalongen ska vara giltig är det viktigt att den är underskriven, eftersom det visar att personen accepterar vårt medlemslöfte. Du som värvar fyller i ditt namn och personnummer, så att du kan få värvarpremie. Förbindelsen skickas till Medlemsservice för registrering. Det går också att bli medlem genom att fylla i sina personuppgifter på hemsidan,http://iogt.se/bli-medlem/.

Vad kostar det att vara medlem?

Medlemsavgiften är 150 kronor per år. Första året betalar man enbart en inträdesavgift på 50 kronor för hela året.

Hur betalar man?

Det finns tre sätt att betala sin inträdesavgift:

1. SMS – Den nya medlemmen kan betala direkt genom att skicka ett SMS till nummer 72 456. Meddelandet ska innehålla följande: IOGT (mellanslag) personnummer (mellanslag) förnamn,efternamn.

2. Betalkort – Registrera den nya medlemmen sig via vår hemsida www.iogt.se I samband med det går det att betala sin inträdesavgift med Visa eller MasterCard.

3. Swish – Den nya medlemmen kan betala direkt genom att swisha till nummer 123 671 3135. Meddelandet ska innehålla följande: IOGT (mellanslag) personnummer (mellanslag) förnamn,efternamn.

4. Inbetalningsavi – Med välkomstbrevet från IOGT-NTO följer en inbetalningsavi.

Vad får man som medlem?

När man registrerats som medlem får man ett välkomstbrev från IOGT-NTO med inbetalningsavi för inträdesavgiften, IOGT-NTO-pin och mer information om IOGT-NTO:s verksamhet. Medlemmar får medlemstidningen Accent hem i brevlådan 10 gånger/år. Utöver det även inbjudningar till exempelvis kurser och olika evenemang.

Vad får du som värvar?

Självklart lönar det sig att värva. När den nya medlemmen har betalat sin medlemsavgift får du som värvare en premie som tack för din insats.Tänk på att du själv måste ha betalat din medlemsavgift för att du ska kunna få dina värvarpremier. Premien är personlig och kan inte överlåtas.
Aktuella premier kan du se längre ner på sidan.
Med ditt värvningsarbete slår du alltså tre flugor i en smäll: en ny medlem får uppleva gemenskapen i IOGT-NTO, du får en fin premie och vi får en ny medlem.
Bättre kan det inte bli!

Värvad! Men sen då?

Att värva är en sak, men vi vill ju också behålla våra nya medlemmar och få dem att engagera sig. När den nya medlemmen är registrerad i vårt medlemsregister, skickas en första välkomsthälsning ut via SMS till de som har uppgivit sitt mobilnummer. Några dagar senare kommer även välkomstbrevet från förbundet.
Det är även bra om föreningar tar kontakt med nya medlemmar, berättar om den verksamhet som finns och frågar vad personen är intresserad av. Många distrikt ordnar till exempel kurser och arrangemang för nya medlemmar. Det är inte alltid lätt att som ny medlem komma in i en sammansvetsad grupp i en förening, men det är viktigt att vi får våra nya medlemmar att känna sig välkomna.
Att vara lyhörd för nya sätt att tänka och organisera verksamheten är också viktigt. Det passar inte alla att gå på de vanliga föreningsmötena, men kanske kan medlemmen engagera sig i en studiecirkel, hjälpa till med flygbladsutdelning eller helt enkelt stödja oss med sitt medlemskap.
För att snabbt komma in i vår organisation har vi tagit fram ett webbaserat material som består av filmer där medlemmar berättar om sitt IOGT-NTO. Det hittar du på iogt.se/dittiogtnto.
För att snabbt komma in i IOGT-NTO har vi tagit fram ett webbaserat material bestående av filmer där medlemmar berättar om sitt IOGT-NTO. Det hittar du på

www.iogt.se/dittiogtnto.

Tack för din insats och lycka till!

Ovanstående text finns i broschyren Värvarmanual som du kan ladda ner här:

Värvarmanual

Värvaraktiviteter under 2018

Från och med i år så satsar vi ännu mer på lokal värvning. Det gör vi för att få en ännu bättre introduktion av nya medlemmar, öka engagemanget och skapa mer aktivitet i föreningar, kretsar och distrikt. Kolla med ditt distrikt eller liknande vad som är på gång och om du vill kan du självklart hjälpa till med värvningen.

Viktiga datum:

1–31 mars Värvningskampanj – Vi värvar och bjuder in till verksamhet i årsmötestider. Passa på att värva och bjuda in till aktiviteter i samband med till exempel distriktsårsmöten.

7–13 maj Folknykterhetens vecka – Fokus på värvning och våra politiska budskap. Vi värvar och ger fler möjlighet att engagera sig för att minska skadorna som alkoholrelaterat våld orsakar. Vi är svaret på en miljö fri från alkohol och andra droger.

1 juni–31 augusti Sommarvärvning – Vi värvar medlemmar där människor spenderar sin semester.

1–31 oktober Värvningskampanj, Fika för alla – Vi bjuder på fika och erbjuder nya personer att bli medlemmar eller att engagera sig.

Värvarpremier

Tips och bra idéer kan du hitta i vår värvarmanual, som du kan beställa via vår hemsida. (www.iogt.se/internbutik)

Här under ser du hur vi under 2018, via vårt premiesystem, väljer att tacka våra värvare. Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss som jobbar med medlemsvärvning. Lycka till!
Bästa värvarhälsningar
Robert Kaskas
robert.kaskas@iogt.se
0733-72 62 44
Dennis Greve
dennis.greve@iogt.se
0733-72 62 31

Premiesystem 2018

När din nyvärvade medlem har betalat sin medlemsavgift, får du som värvare en premie som tack för din insats. För att få värvarpremien måste du naturligtvis själv ha betalat din medlemsavgift.

Det lönar sig alltså att värva. Tre goda ting: en ny medlem får uppleva IOGT-NTO, du får en fin premie och IOGT-NTO får en ny medlem.

Vill du ha fler värvartips kan du beställa vår värvarmanual samt annat värvarmaterial via vår hemsida: www.iogt.se/internbutik

 

Alternativ 1.
Utbildningscheck
Alternativt 2. Premievärde till värvarens förening
Du får 300 kr per värvad och betalande medlem. Välj något av alternativen i kolumnerna bredvid. * Från och med den 1 juli 2017 får du som värvar 300 kr i utbildningscheck per betalande medlem. Utbildningscheckarna kan användas till att åka på våra utbildningar, på vår Vit jul-resa eller någon av våra utbildningsresor. Under 2018 går utbildningsresorna till Thailand och Sri Lanka. Värvaren kan välja att skänka sin premie till sin förening. En får 300 kr per värvad och betalande medlem.
* Du väljer själv om du vill lösa ut dina premier i form av utbildningscheckar (alternativ nr. 1) eller skänka hela beloppet till din förening.(alternativ nr. 2)
Utbildningsresa Sri Lanka, mars 2018
Totalt 50 utbildningscheckar 
 15 000 kr
Utbildningsresa Tanzania, november 2018
Totalt 50 utbildningscheckar
15 000 kr
Har du frågor om våra utbildningsresor eller vill anmäla dig, kontakta:sven-erik.alfredsson@iogt.se

Värvarteam

Vill ni bilda ett värvarteam i er förening/krets/distrikt? Här under kan du ladda ner en blankett för att skapa er plan. Har du frågor om värvarteam är du välkommen att kontakta Robert Kaskas på robert.kaskas@iogt.se eller 0733-42 72 44.

Värvarteam formulär (word)
Värvarteam formulär (pdf)

 

Beställ värvarmaterial

Om du vill beställa värvarmaterial går du in  på www.iogt.se/internbutik.

Du kan också kolla med din lokalförening eller ditt IOGT-NTO-distrikt om de har material som du kan använda.

 

Bli medlem via hemsidan

Det går bra att värva medlemamr via hemsidan. Gå till länken nedan. Tänk på att den som blir värvad måste bekräfta sitt medlemskap genom det mail som man får skickat till sin e-postadress.

http://iogt.se/bli-medlem/

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00