Att värva medlemmar till IOGT-NTO!

Denna sida vänder sig till dig som på olika sätt hjälper till med värvningen av nya medlemmar i IOGT-NTO. Här finns matnyttig och viktig information.

Eldsjäl

Hur gör man när man värvar?

Våga fråga!

Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet enom att våga fråga. Våga fråga grannen, arbetskamraten, släktingen eller någon annan om medlemskap i vår fantastiska organisation som gör skillnad för så många.

Din fråga kan leda till att ytterligare en människa får uppleva känslan av nykter emenskap och vi kan som organisation vara en ännu starkare påverkanskraft i amhället.

Jag hoppas att du är lika stolt som jag över vårt IOGT-NTO! En stolthet som gör att du berättar om ditt medlemskap och ger fler chansen att vara med.

Välkommen som värvare!

Johnny Mostacero
Förbundsordförande

Hur gör man när man värvar?

IOGT-NTO ska uppfattas som något positivt. Säkert finns det personer i din närhetsom vill bli medlemmar i IOGT-NTO. Det är därför viktigt att våga fråga. Det är naturligtvis bra att få ett avslut med en gång, men ibland behöver människor få fundera ett tag och återkomma senare. Varje fråga till en presumtiv medlem vill vi ska uppfattas som positiv, även om det blir ett nej. Till stöd får du därför här både tips och argument, samt några rader om våra grundtankar gällande värvning.

Våra huvudstrategier för medlemsvärvningen:

 • Fler ska fråga – öka antalet värvare.
 • Fråga flera – möt många människor.
 • Fråga flera gånger – människor ska möta oss på många platser och få frågan om medlemskap.
 • Vi ska synas – visa vad vi gör och står för. Folk ska känna igen oss.
 • Vi ska fråga professionellt – vi ska vara kunniga och representativa. Varje samtal ska vara ett trevligt samtal.
 • Vi ska övertyga – inte övertala.

Argument till din hjälp när du vill övertyga

Huvudargumentet är vår vision om ett bättre samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett rikt och fritt liv. Här följer fler argument som du kan använda i samtalet med andra. Du kan självklart också berätta om varför just du valt att bli medlem.

 • En folkrörelse med många medlemmar har större möjlighet att påverka.
 • Vår röst blir ”tyngre” ju fler vi är och fler lyssnar på oss.
 • Ingen annan gör vårt arbete.
 • Många upplever alkoholens baksidor och för dem är det värdefullt att vi är en frizon och ett alternativ.
 • Genom att bli medlem visar du att du tycker att alkoholen tar för stor plats och att vi behöver göra något åt situationen.
 • Alkoholbruket innebär konsekvenser för så väl enskilda som för samhället i stort.
 • Många tusen barn växer upp med en förälder som dricker för mycket.
 • 80 procent av alla våldsbrott begås av alkoholpåverkade.
 • Varje dag kör lika många rattfulla som vi har taxibilar i Sverige.
 • Vi skapar nyktra mötesplatser.
 • I vår föreningsverksamhet kan du delta i aktiviteter av olika slag och hitta vänner och gemenskap.
 • Du får möjlighet till utbildning inom nykterhetsrörelsen.

Material att använda när du värvar

Vi har profilmaterial att användas vid värvaraktiviteter. En del finns att låna på din distriktsexpedition och en del finns att köpa i IOGT-NTO:s webshop. Det finns bland annat värvardisk, rollup, strandflagga, och kläder för värvning. Att vi är enhetliga i profileringen ökar igenkännandet av IOGT-NTO och gör oss mer kända. Vi har också flera trycksaker som du kan använda vid värvning. De som brukar fungera bäst:

Bli medlem
Detta är vår värvarbroschyr, som presenterar IOGT-NTO kortfattat och innehåller en talong för medlemsförbindelse. Formatet är litet och smidigt och får plats i kavajfickan eller handväskan, så du alltid kan ha ett par med dig. Broschyren är perfekt att lämna till den som visat intresse men inte bestämt sig.

Värvarvisitkort
Enkelt kort i visitkortsformat som hänvisar till vår webbplats.

Värvarblock
Innehåller talonger med medlemsförbindelse. Använder du värvarblocket är det viktigt att berätta om IOGT-NTO.

Aktiviteter
Det är alltid bra att ha med information om lokala aktiviteter.

Utgå från den du vill värva eller möter

När du samtalar med en person är det bra att få lite grepp om vem det är du möter – är det en tonårsförälder, en före detta missbrukare eller en person som brinner för biståndsfrågor?
Förutom värvarmaterial kan du naturligtvis använda andra trycksaker där det passar, gärna lokalt anpassade. Du kan också tänka på en viss målgrupp och anpassa efter den – vid ett tillfälle kanske du vill vända dig till personer som brinner för internationella frågor och då passar det bra att berätta om vår biståndsverksamhet. En annan gång kanske du vänder dig till personer som är intresserade av alkoholpolitik eller till personer som månar extra om barn och ungdomar. En bra grundregel är dock att inte överösa alla med för mycket material.

Så här får du tag i material

Värvardisk, rollup och kläder kan du i första hand låna på din distriktsexpedition, men du kan också beställa material och kläder via vår webshop på www.iogt.se. Där beställer du också värvarblock och andra trycksaker.

När du fått ett ja

Genom att skriva på en medlemsförbindelse blir personen medlem. På medlemstalongen fyller personen i namn, adress, personnummer, telefonnummer och e-postadress. Där finns också möjlighet att välja om man vill vara med i en förening eller om man vill vara direktansluten. För att medlemstalongen ska vara giltig är det viktigt att den är underskriven, eftersom det visar att personen accepterar vårt medlemslöfte. Du som värvar fyller i ditt namn och personnummer, så att du kan få värvarpremie. Förbindelsen skickas till Medlemsservice för registrering. Det går också att bli medlem genom att fylla i sina personuppgifter på hemsidan,http://iogt.se/bli-medlem/.

Vad kostar det att vara medlem?

Medlemsavgiften är 150 kronor per år. Första året betalar man enbart en inträdesavgift på 50 kronor för hela året. Om man blir medlem under årets sista fyra månader gäller inträdesavgiften för resten av innevarande år och hela nästa år.

Hur betalar man?

Det finns tre sätt att betala sin inträdesavgift:

1. SMS – Den nya medlemmen kan betala direkt genom att skicka ett SMS till nummer 72 456. Meddelandet ska innehålla följande: IOGT (mellanslag) personnummer (mellanslag) förnamn,efternamn.

2. Betalkort – Registrera den nya medlemmen sig via vår hemsida www.iogt.se I samband med det går det att betala sin inträdesavgift med Visa eller MasterCard.

3. Swish – Den nya medlemmen kan betala direkt genom att swisha till nummer 123 671 3135. Meddelandet ska innehålla följande: IOGT (mellanslag) personnummer (mellanslag) förnamn,efternamn.

4. Inbetalningsavi – Med välkomstbrevet från IOGT-NTO följer en inbetalningsavi.

Vad får man som medlem?

När man registrerats som medlem får man ett välkomstbrev från IOGT-NTO med inbetalningsavi för inträdesavgiften, IOGT-NTO-pin och mer information om IOGT-NTO:s verksamhet. Medlemmar får medlemstidningen Accent hem i brevlådan 10 gånger/år. Utöver det även inbjudningar till exempelvis kurser och olika evenemang.

Vad får du som värvar?

När den nye medlemmen betalat sin medlemsavgift får du som värvare en premie som tack för din insats. För att få värvarpremie måste du naturligtvis själv ha betalat din medlemsavgift. Premien är personlig och kan inte överlåtas. För var och en av de tio första medlemmarna du värvar får du två lotter från Miljonlotteriet. Om du värvar många får du dessutom ta del i vår premietrappa. Värvar du riktigt många kan du få flera av premierna och upplevelserna.
Det lönar sig alltså att värva. Tre goda ting: en ny medlem får uppleva IOGT-NTO, du får en fin premie och IOGT-NTO får en ny medlem! För aktuella premier se nedan.

Värvad! Men sen då?

Att värva är en sak, men vi vill ju också behålla våra nya medlemmar och få dem att engagera sig. När den nya medlemmen är registrerad i vårt medlemsregister, skickas en första välkomsthälsning ut via SMS till de som har uppgivit sitt mobilnr. Några dagar senare kommer även välkomstbrevet från förbundet. Det är även bra om föreningar tar kontakt med nya medlemmar och berättar om den verksamhet som finns och fråga vad personen är intresserad av. Många distrikt ordnar kurser och arrangemang för nya medlemmar. Det är inte alltid lätt att som ny medlem komma in i en sammansvetsad grupp i en förening men det är viktigt att våra nya medlemmar känner sig välkomna. Lyhördhet inför nya sätt att tänka och organisera verksamheten är också viktigt. Det passar inte alla att gå på de vanliga föreningsmötena, men de kan kanske engagera sig i en studiecirkel, hjälpa till med flygbladsutdelning eller helt enkelt stödja oss med sitt medlemskap.

För att snabbt komma in i IOGT-NTO har vi tagit fram ett webbaserat material bestående av filmer där medlemmar berättar om sitt IOGT-NTO. Det hittar du på
www.iogt.se/dittiogtnto.

Tack för din insats och lycka till!

Ovanstående text finns i broschyren Värvarmanual som du kan ladda ner här:

Värvarmanual

 

Värvaraktiviteter under 2016

 • Värvarkampanj Gör en 10:a 1-30 april
 • Folknykterhetens vecka, 2-8 maj, v 18
 • Vid GeKås Ullared, 13-19 juni, v 24
 • Torpkonferensen, Örebro, 20-26 juni, v 25
 • Nyhemsveckan, Mullsjö, 20-26 juni, v 25
 • Dansbandsveckan, Malung, 18-24 juli, v 29
 • Stora Noliamässan, Piteå, 8-14 augusti, v 32
 • Värvarkampanj Fika för alla 1-30 september
 • Stora fikadagen, IOGT-NTO:s födeledag, 5 november
 • Vit jul, december

 

Premietrappan

Tips och bra idéer kan du hitta i vår värvarmanual, som du kan beställa via vår hemsida. (www.iogt.se/internbutik)
Nedan ser du hur vi under 2016, via vår premietrappa, väljer att tacka våra värvare. Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss som jobbar med medlemsvärvning.

Lycka till – bästa värvarhälsningar

Robert Lindh
robert.lindh@iogt.se
0733-72 62 19

Premietrappan 2016

När din nyvärvade medlem har betalat sin medlemsavgift, får du som värvare en premie som tack för din insats. För att få värvarpremien måste du naturligtvis själv ha betalat din medlemsavgift.

Premien är personlig och kan inte överlåtas. För var och en av de första tio medlemmarna du värvar under 2016 får du även två lotter från IOGT-NTO:s Miljonlotteri. Du som värvar 3 eller fler nya medlemmar får dessutom välja saker eller upplevelser ur vår premietrappa.

Det lönar sig alltså att värva. Tre goda ting: en ny medlem får uppleva IOGT-NTO, du får en fin premie och IOGT-NTO får en ny medlem!

Vill du ha fler värvartips kan du, som sagt, beställa vår värvarmanual samt annan värvarmaterial via vår hemsida: www.iogt.se/internbutik

 

Antal nya betalande medlemmar Premiervärde till värvare Premievärde till värvarens förening
Produkter till ett av nedanstående värde ur IOGT-NTO:s webbutik eller presentkort på motsvarande värde för att betala deltagande i IOGT-NTO:s centrala aktiviteter (giltighet tom 2017-06-30)
3 200 kr 300:-
5 400 kr 600:-
10 1000 kr 1 500:-
30 Serbien*  (Oktober) 4 500:-
30 Vit jul, Frankrike**   (Jul 2016) 4 500:-
1-10 Två lott per medlem från IOGT-NTO:s miljonlotteri

*I samarbete med IOGT-NTO:s internationella avdelning
** I samarbete med bl a Wendelsbergs Folkhögskola
Du som vill delta på resorna måste anmäla ditt intresse senast två månade innan aktiviteten

NYTT FÖR 2016 Team-trappan!
Antal nya betalande medlemmar Max belopp totalt       10 000 kr
Skapa team samt godkänd plan 1 000 kr
10 När teamet har 10 betalande utlöses ytterligare kr 1 000 kr 2 000 kr
30 När teamet har 30 betalande utlöses ytterligare kr 3 000 kr 5 000 kr
40 När teamet har 40 betalande utlöses ytterligare kr 1 000 kr 6 000 kr
60 När teamet har 60 betalande utlöses ytterligare kr 4 000 kr 10 000 kr

Som värvare av en ny medlem väljer man om den nya medlemmen är värvat enligt ”Premietrappan” eller om den nya medlemmen är värvat enligt ”Team-trappan”

 

Värvarteam

Vill ni bilda ett värvarteam i er förening/krets/distrikt? Här finns blankett för att skapa er plan. Har du frågor om värtarteam kontaktar du Winnie Blom-Jensen, winnie.blom-jensen@iogt.se eller 070-190 84 61.

Värvarteam formulär (word)
Värvarteam formulär (pdf)

 

Beställ värvarmaterial

Om du vill beställa värvarmaterial går du in  på www.iogt.se/internbutik.

Du kan också kolla med din lokalförening eller ditt IOGT-NTO-distrikt om de har material som du kan använda.

 

Bli medlem via hemsidan

Det går bra att värva medlemamr via hemsidan. Gå till länken nedan. Tänk på att den som blir värvad måste bekräfta sitt medlemskap genom det mail som man får skickat till sin e-postadress.

http://iogt.se/bli-medlem/

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00