Fika för alla 2016

Att bjuda på något gott är ett bra sätt att inleda ett samtal på. I september drar vi återigen igång värvarkampanjen Fika för alla! Vi hoppas att alla föreningar bjuder allmänheten på fika och berättar om IOGT-NTO och varför vi är viktiga för människor som vill umgås i en nykter gemenskap och i samhällsdebatten för att minska skadorna av alkohol. Alla föreningar som gör minst en värvaraktivitet i veckan under perioden (fyra eller fler) och ett kafferep dit nya och gamla medlemmar samt allmänheten bjuds in, får ett bidrag på 1 000 kr. Anmälan sker antingen via anmälningsformuläret nedan eller via länken nedan senast 22/8. Kampanjen pågår mellan 1–30 september.

Fika för alla bild

Här hittar du all information för distrikt och föreningar

Anmäl er aktivitet digitalt här!

Anmäl er via en fysisk blankett

När ni har genomfört era aktiviteter, kom ihåg att skicka bild ihop med datum för respektive aktivitet och hur många medlemmar ni lyckats värva till dennis.greve@iogt.se.

Tips inför Kafferep – Fika för alla

Inbjudan

Inbjudan är viktig! Var tydlig med att det inte är ett internt arrangemang utan att alla är välkomna. På www.iogt.se/nyheter/profilera/ finns mallar ni kan använda.

Tid och plats måste förstås framgå, men också vem som arrangerar, lite om programpunkterna och om det är någon entréavgift.

Affischera på offentliga platser (affären, biblioteket, anslagstavlor etc), tryck upp och ha med när ni är ute och värvar under Fika för alla och be medlemmarna dela ut i brevlådor i närheten där man bor. Ett billigt sätt att sprida arrangemanget är att använda Facebook och troligen har ni någon medlem som använder Facebook som skulle kunna ta ansvar för det. Fundera också om ni har råd att sätta in en tidningsannons, eller använd gratistjänsterna i tidningen ”Föreningsnytt” eller motsvarande. En snygg inbjudan som sprids hjälper inte bara till att dra folk till ert kafferep, den visar också upp och marknadsför IOGT-NTO på ett tydligt sätt.

Program

Vad vill ni ska hända på ert kafferep? Fika förstås, men också andra programpunkter. Ett kulturinslag är alltid uppskattat och kan vara mycket olika saker, tex musikunderhållning, föreläsning, allasång, stand-up, bildvisning eller trolleri. Tänk på att alltid kontakta er NBV-avdelning och rapportera det som kulturarrangemang. Glöm inte att tacka de som medverkat. En rolig koppling till just kafferep är att istället för blommor ge ett paket av vårt eget IOGT-NTO-kaffe till den eller de som medverkat.

Tänk gärna in någon programpunkt där deltagarna blir involverade, en enkel tävling, musikkryss, tipspromenad inomhus eller liknande. Då får alla möjlighet att prata med varandra, ni kan smyga in lite IOGT-NTO-kunskap och lotta ut profilprylar.

Lokalen

Förbered och gör iordning lokalen så att den är välkomnande. Möblera och duka gärna i mindre bord så att det blir naturligt att prata i små grupper. Se till att ni som är medlemmar sätter er vid olika bord så att det blir blandning och ingen behöver sitta ensam. Det är ett väldigt enkelt sätt att få alla att känna sig välkomna och ökar chansen till trivsel och att man vill komma tillbaka.

Duka fint och använd gärna våra IOGT-NTO-servetter. Lägg ut informationsmaterial om IOGT-NTO på borden. Fundera över om ni har kaffebrödsfaten och termosar på varje bord eller om ni ska gå runt och servera.

En detalj som är uppskattad är att ordna något särskilt för barnen. Det behöver inte vara så märkvärdigt, men i en del av lokalen kan man ha en liten ”barnhörna” där det finns lite ritgrejer, spel eller pussel. Då trivs både barn och föräldrar hos IOGT-NTO!

Värdskap

Se till att alla känner sig välkomna! Kanske kan någon hälsa välkommen redan när man hänger av sig kläderna och visa tillrätta. När det börjar hälsar någon välkommen lite mer ”officiellt” och berättar kort om IOGT-NTO och vad som kommer att hända. En idé kan vara att ha en värd vid varje bord som ser till att alla trivs och att det finns kaffe/thé och kakor till alla.

Värvning

Tänk in värvning i ert arrangemang. Förhoppningsvis kommer det många som ännu inte är medlemmar till ert kafferep. Och har de kommit till er lokal och ert arrangemang är det ju nästan konstigt om de får mer information om IOGT-NTO och möjligheten att bli medlem. Det finns många små enkla sätt att väva in värvning naturligt i arrangemanget. Den som hälsar välkommen berättar lite om IOGT-NTO och möjligheten att bli medlem, på kaffeborden har ni lagt ut informationsfoldrar och någon har kanske ett särskilt uppdrag att tänka värvning genom att mingla runt och prata med folk etc.

En annan idé är att göra någon enkel tävling där var och en fyller i svar på en talong som man lämnar in. På talongen fyller alla i namn och telefonnummer samt kryssar för om man är intresserad att veta mer om IOGT-NTO. Efteråt kontaktar ni alla som kryssat att de vill veta mer.

Punktinsatser

Ett sånt här arrangemang kan vara ett utmärkt sätt att engagera flera medlemmar att göra en liten punktinsats. Kanske kan någon som annars inte har så mycket tid för föreningsverksamheten hjälpa till med detta. Nyckeln till att lyckas med detta är att TILLFRÅGA! Många blir glada för frågan om att hjälpa till med det lilla. Det kan handla om att baka en sorts kakor, hjälpa till med dukning eller möblering, affischera innan eller vara värd. Dessutom blir det roligare att arrangera om man är många som hjälps åt.

Ta personlig kontakt genom att ringa är förstås mest effektivt, men vill man nå ut till många kan man också använda vår uppdragsportal och efterlysa hjälp till punktinsatser. Ta kontakt med er distriktskonsulent så kan ni få hjälp.

Beställ material

Det finns mycket trevligt profilmaterial som passar bra att använda på offentliga arrangemang i vår webbutik (www.iogt.se/internbutik); informationsfoldrar, småprylar att lotta ut, vårt eget kaffe som ni kan ta hem till försäljning, termosar, profilkläder mm. Tänk på att beställa i tid.

För ytterligare information, kontakta Dennis Greve via e-post, dennis.greve@iogt.se eller via telefon, 0733-72 62 31.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00