Dra in alkoglassen från butiker redan nu

7. Utredningen föreslår nu att alkoglass inte ska få säljas i matvarubutiker
7. Utredningen föreslår nu att alkoglass inte ska få säljas i matvarubutiker

Den 20/6 presenterades en utredning som föreslår att alkoglass, frysta drinkar med en alkoholhalt motsvarande en starköl, ska regleras tydligare. Enligt förslaget ska alkoglass säljas på Systembolaget och hanteras på exakt samma sätt som alkoholhaltiga drycker när det gäller marknadsföring. Som det är nu kan glassen säljas i vanliga matbutiker och där är det upp till butikerna själva att sätta åldersgränser och kontrollera dessa.

Hur ser IOGT-NTO på utredningen förslag?
— Det är väldigt bra att alkoglassen ska flyttas över till Systembolaget. Det kan inte vara någon skillnad i lagstiftningen på glass eller dryck när alkoholhalten motsvarar en starköl eller mer. Vi vill uppmana alla dagligvarubutiker som säljer glassen att ta bort den från deras sortiment redan nu, säger Simon Holmesson, politisk sekreterare för IOGT-NTO.

Vad har IOGT-NTO gjort för att påverka?
— Under förra sommaren gjorde vi flera utköpskontroller som visade att vanliga matbutiker inte håller på åldersgränserna och med tanke på att barn inte tittar på alkoholhalten när de köper glass så är det nödvändigt att det här förändras, säger Simon Holmesson.

IOGT-NTO har tidigare uppmärksammat att glassen säljs i vanliga matbutiker och startade en blixtkampanj under Almedalsveckan förra året då glassen var på väg in i flera ICA-butiker. Efter att på bara några dagar fått in tusentals namnunderskrifter mot glassen och efter samtal mellan IOGT-NTO:s förbundsordförande och representanter för ICA så uppmanades de ICA-butiker som hade glassen i sitt sortiment att ta bort den. Trots det har glassen fortsatt sålts i andra fysiska butiker och vissa matbutiker på nätet.

Efter att IOGT-NTO uppmärksammade alkoglassen tillsatte folkhälsominister Gabriel Wikström en snabbutredning och det är resultaten från den som nu publicerats.

Hur kan förslagen tänkas täcka gråzonen med alkoholhaltiga preparat?
— Det är bra att alkoholhaltiga preparat avsedda för konsumtion och som kan jämställas med alkoholdrycker skiljs från andra alkoholhaltiga preparat som till exempel rengöringsmedel. Utifrån förslaget kan lagen formuleras på ett sådant sätt att det finns en möjlighet att täcka in även framtida preparat som kan tänkas uppstå på marknaden, säger Linda Fröström, förbundsjurist för IOGT-NTO.

Utredningens förslag innehåller dels ett förslag att reglera alkoglass och andra produkter som motsvarar alkoholdrycker på samma sätt som starköl, vin och sprit regleras idag.

Men det finns några orosmoln för framtiden. Vilka utmaningar ser IOGT-NTO på området?
— Dels är tidsplanen orimligt lång, där utredningen föreslår att en lagändring ska träda i kraft först år 2019. IOGT-NTO anser att det måste vara på plats innan sommaren 2018. Folkhälsomyndigheten bör omgående ta fram föreskrifter, i linje med utredningen, för att stoppa produkter som alkoholpulver att sprida sig till Sverige, säger Simon Holmesson.

Av: Karin Berg, 2017-06-22

Kommentarer

  • IOGT-NTO på Facebook

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00