Folkhälsoministern har chansen att lyckas där Alliansen misslyckades

Idag kom domen mot en vinhandlare som sålt vin via nätet direkt till privatpersoner i Sverige. Tingsrätten fäller vinhandlaren för olovlig försäljning av alkohol.

IOGT-NTO menar att lagstiftningen måste uppdateras med ett tydligare förbud mot kommersiell förmedling av alkohol då det idag finns en mängd nätbutiker och vinklubbar som agerar på ett sätt som bryter mot Systembolagets ensamrätt. Det måste tydliggöras att Systembolagets monopol på detaljhandel i Sverige gäller oavsett om det handlar om fysiska butiker eller på nätet.

– Gabriel Wikström har nu chansen att göra det Alliansen inte klarade av, att uppdatera lagstiftningen och tydliggöra att näthandel med alkohol aldrig är förenligt med Systembolagets monopol, säger Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef för IOGT-NTO.

Vinhandlaren som nu fällts menar i sitt försvar att flera instanser, som Skatteverket, inte reagerat mot hans näringsverksamhet och att det inte varit tydligt att verksamheten är olaglig. Tingsrätten menar att det inte finns någon otydlighet gällande Systembolagets ensamrätt på alkoholförsäljning. Men en tydligare lagstiftning utan möjlighet till osäkerhet kring rättsläget krävs. Både för näringsidkare som tydligt vet vilka regler som gäller, och för upprätthållandet av alkoholpolitiken.

— Rosengrensdomen öppnade upp för privatimport, inte kommersiella aktörer. Det tydliga förbud mot kommersiell förmedling som alkoholutredningen föreslog 2009 skulle förebygga misstolkningar och göra det både tydligare och mer rättssäkert för alla inblandade, säger Linda Engström.

Kontakt
Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef IOGT-NTO
Tel: 0733-72 62 34

Johnny Foglander, pressekreterare IOGT-NTO
Tel: 0734-61 83 28

 

Av: Samuel Somo, 2015-06-03

Kommentarer

En kommentar på “Folkhälsoministern har chansen att lyckas där Alliansen misslyckades”

  1. […] menar i en kommentar till domen att lagstiftningen bör uppdateras med tydligare förbud mot kommersiell […]

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00