Vit Jul står upp mot rasismen

Kampanjen Vit Jul har bedrivits av IOGT-NTO-rörelsen i sex år och går ut på att alla barn har rätt till en vit, alkoholfri, jul. Men nykterhet är bara en del av vår vision. Vi står upp mot all typ av rasism och alla försök att kränka mänskliga rättigheter. Debatten om rasism har gått het den senaste tiden och i kölvattnet av det har Vit Jul fått lägga mycket energi på att dels förklara att vårt budskap är antirasistiskt, och dels motarbeta rasister som försöker kapa kampanjen.

Vit Jul

– Vit Jul är en kampanj med målet att alla barn ska få uppleva en alkoholfri jul. Det är inte en kampanj för vissa barn, eller riktad mot vissa föräldrar. Vår vision är att alla barn har rätt till en Vit Jul. Vi har en pepparkaka som symbol och vi tar gärna diskussioner om alla människors lika värde. Men de som tillskriver oss värderingar bara genom att tolka vår logotyp behöver nog främst fundera över sina egna åsikter, säger Linda Engström, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund.

– Vi är ett förbund som hyllar mångfald, vi har aldrig accepterat och kommer aldrig acceptera rasism eller andra typer av intolerans. Man kan vara nykterist, men respekterar man inte sina medmänniskor så kan man inte vara medlem hos IOGT-NTO och den värdegrunden gäller även för Vit Jul, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Vit Jul har sedan starten använt pepparkakan som en symbol för kampanjen och just pepparkakan har under vintern nämnts i debatten om rasism. Vi menar att det inte är pepparkakan som är problemet utan de rasistiska strukturer människor upprätthåller och bygger upp kring olika symboler. Kampanjens budskap är tydligt och klart, alla barn har rätt till en jul utan alkohol.

385 000 barn i Sverige bor i familjer med risk- eller missbruk av alkohol och för många av dem är jullovet en svår tid. Vit Jul är en kampanj som sätter de barnen i fokus och som lägger tid och ideella resurser på att göra julen lite bättre för de barn vi kan nå och för att påverka vuxna att hjälpa ännu fler. Det arbetet vill vi fortsätta bedriva och vi hoppas att fler vill stödja oss i det.

Av: Henry Cohen, 2012-12-18

Kommentarer

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00