Det blir en Vit Jul för landets barn och unga

Nästa vecka är jullovet i full gång och landets barn blir lediga. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul har sammanställt en enkät över vilka kommuner som anordnar aktiviteter för barn och unga över jullovet.

I år har 75 % av de svarande kommunerna uppgett att man ordnar verksamhet för barn och unga under jullovet. En liten ökning mot förra årets 72 %. Totalt har 157 av 290 kommuner svarat på enkäten och av dessa uppger 118 att de anordnar aktiviteter. Det innebär att det i stort är oförändrat mot 2011 då 117 kommuner uppgav att de hade jullovsverksamhet.

–      I Sverige finns det 385 000 barn som lever i hem med riskbruk av alkohol och de här barnen är extra utsatta under jullovet då skola, ungdomsgårdar och annan verksamhet har uppehåll, säger Linda Engström, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund.

Att jullov och andra ledigheter är jobbiga för många barn och unga har vi vetat länge. I år öppnade Vit Jul upp en berättarvägg på hemsidan www.vitjul.se där besökarna anonymt kan dela med sig av sina barndomsminnen från julen. Nedan följer ett utdrag från en av berättelserna.

Jag minns att min mamma och pappa blev så fulla en julafton att de somnade. Mamma låg i soffan och pappa låg på golvet. Jag och min lillebror visste inte vad vi skulle göra. Skulle vi äta julmat och öppna paketen själva eller skulle vi vänta tills de vaknade. Jag var så liten att jag faktiskt inte riktigt minns hur vi gjorde till slut. Men att mamma och pappa var fulla och låg och sov hela julafton kommer jag aldrig glömma.

Genom sin kampanj Vit Jul anordnar IOGT-NTO-rörelsen cirka 300 aktiviteter under jullovet dit alla barn och unga är välkomna. Listor på aktiviteterna finns länsvis på www.vitjul.se.

Kontakt:

Linda Engström, ordförande Ungdomens Nykterhetsförbund
linda.engstrom@unf.se, 0733-72 62 64

Lista över kommuner och svar lämnas vid förfrågan. För mer information eller lokala kontaktpersoner:

Linda Tjälldén, Verksamhetsutvecklare, Vit Jul
linda.tjallden@iogt.se, 070-190 84 13

Av: Henry Cohen, 2012-12-17

Kommentarer

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00