IOGT-NTO-rörelsen och Reform Act plockar hem prestigefyllt 2017 Reed Award

Igår avslöjades vinnarna i 2017 Reed Awards, den amerikanska kampanjtidningen Campaigns & Elections prestigefyllda pris för politisk kommunikation. IOGT-NTO-rörelsen och Reform Act tog hem priset i kategorin ”Best International Web Video” med sin 360-film ”Julen 1982 i 360”.

2017 Reed award

Filmen ”Julen 1982 i 360” är framtagen av kampanjbyrån Reform Act tillsammans med ABLE film i samband med IOGT-NTO-rörelsens Vit jul-kampanj som genomfördes i julas. Syftet med kampanjen var att få folk att ta ställning för en nykter jul för barnens skull. ”Julen 1982 i 360” är filmad med en 360-kamera så att tittaren själv kan styra fokus för filmen som utspelar sig hemma hos huvudpersonen som guidar och beskriver känslorna kring en jul förstörd av alkohol.

”Vi vill genom denna film visa julen ur ett barns perspektiv. Hur de försvinner under deras högtid när fokus flyttas från barnen till alkoholen. Kampanjen har engagerat fler människor än någonsin och vi hoppas den gör skillnad för många familjer”, säger Linda Engström, Kommunikation- och Påverkanschef på IOGT-NTO.

Filmen, som i dagsläget har över 1,2 miljoner visningar på Facebook och Youtube har också visat sig uppfylla målen av medvetande hos målgruppen. Enligt en undersökning utförd av YouGov har ungefär hälften av befolkningen mellan 18 och 74 år kännedom om kampanjen varav över hälften uppgett att den påverkat dem. I den primära målgruppen är det betydligt fler som känner till Vit Jul, nära 70 procent.

”Vi jobbar att förmedla, och dramatisera, människors berättelser. Att filmen fick sådan enorm spridning visar att vi tänkt rätt gällande folks vilja att engagera sig och ta ställning. Trots att kampanjen aldrig synts i TV, print eller andra räckviddsmedier är Vit jul en välkänd, etablerad och omtyckt kampanj. Jag är mest nöjd över effekten – att fler valt att fira jul nyktert. Att kamma hem en Reed Award 2017 i denna kategori är en bonus”, säger Jakob Olsson, kampanjansvarig på Reform Act.

Se filmen på: https://www.youtube.com/watch?v=JdjbRI0P3lE

För mer information vänligen kontakta:
Mira Lindahl mira.lindahl@reformklubben.com eller 0708-489084
Laura Luna, pressekreterare IOGT-NTO laura.luna@iogt.se eller 073-461 83 28

Om vit jul
Vit jul genomfördes för tionde året i rad förra året och är en kampanj som drivs av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund: IOGTNTO, Ungdomens Nykterhetsförbund, IOGT-NTOs Juniorförbund och Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Kampanjperioden var 1 december – 8 januari. När samhället stänger ner, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet- då finns vi där. Och gör julen till barnens. Mer information finns på www.vitjul.se

Om Reform Act
Reform Act arbetar med engagemangsdriven kommunikation och är idag 25 konsulter. Reformklubben, tillsammans med Reform Act, har idag drygt 40 konsulter. Mer information finns på www.reformact.se

Av: Samuel Somo, 2017-02-22

Kommentarer

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00