Sober Förlag

Böcker om alkohol- och narkotikafrågor, ledarutveckling och samhällsdebatt.

Sober-logotyp-original-[Konvert]-kopia

Om Sober Förlag

Sober Förlag ägs till största delen av IOGT-NTO, 98 %, övriga 2 % ägs av Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV. Förlaget finns rent fysiskt på IOGT-NTO:s kansli på Stora Essingen i Stockholm. Förlaget har funnits sedan början av 1970-talet, men traditionen att ge ut böcker inom nykterhetsrörelsen är mycket äldre än så. I mer än hundra år har nykterhetsrörelsen gett ut böcker. Att själv äga rätten över att bestämma vilka böcker man vill ge ut har gett rörelsen möjlighet att fokusera på de frågor som man själv tycker varit viktiga, utan att behöva ta hänsyn till andra intressen.

 

Idag ger Sober Förlag i huvudsak ut litteratur inom områdena alkohol och andra droger, ledarskap och samhällsdebatt. Många av de böcker som Sober Förlag har gett ut skulle troligtvis inte ha blivit utgivna av andra förlag.

 

 

Aktuella böcker

Nyktra former

Redaktörer: Anton Hull och Maria Loohufvud
Pris: 350 kr + frakt

Nykterhet var ett hett ämne under 1900-talet, i ett Sverige som förändrades snabbt. Affischerna i boken Nyktra former ger en bred bild av nykterhetsrörelsens historia och speglar också det svenska samhället under ett drygt halvsekel. Från förbudsomröstning, via två världskrig, fram till framväxten av det som kom att sammanfattas i begreppet folkhemmet.

I boken presenteras affischer ur IOGT-NTO-rörelsens arkiv från åren 1897–1965. Bland affischerna återfinns litografiska verk av några av Sveriges främsta affischkonstnärer, såväl som textaffischer från 1900-talets allra första år.

Boken beställs via Sober Förlag eller via IOGT-NTO:s webbutik (www.iogt.se/butik).

 

 

Tajming, kunskap och lite tur

Författare: Eva Åhlström
Pris: 150 kr + frakt

Samma år som Sverige gick med i EU valdes Sven-Olov Carlsson som förbundsordförande för IOGT-NTO och EU-frågan blev, som han själv beskriver det, starten för hans djupare engagemang för alkoholpolitik. Boken Tajming, kunskap och lite tur följer både hur alkoholfrågan blivit en del av EU:s uppdrag och hur EU:s regelverk påverkat den svenska politiken. Den beskriver även hur en ideell organisation, en folkrörelse, kan arbeta för att informera, belysa och påverka en fråga inom EU.

Eva Åhlström, journalist och tidigare chefredaktör för tidningen Accent, genomförde under 2012 ett flertal intervjuer med Sven-Olov Carlsson, vilka ligger till grund för boken.

Boken beställs via Sober Förlag eller via IOGT-NTO:s webbutik (www.iogt.se/butik).

 

 

Alkokoll

Författare: Sören Eriksson

Detta är en bok för den som vill höja sina kunskaper inom alkoholfrågan. Man får bland annat läsa om alkohol, skadeverkningar, den svenska och europeiska konsumtionen och hur ett förebyggande arbete sker.

Boken kan med fördel användas som en del av medlemsskolningen inom nykterhetsrörelsen. Eftersom boken innehåller diskussionsfrågor är det tänkt att man läser den genom en studiecirkel.

Boken beställs via ditt lokala NBV-kontor för att genomföra som studiecirkel (www.nbv.se).

 

 

Narkokoll

Författare: Pernilla Rönnlind och Staffan Hübinette

Detta är ett material för den som vill öka sina kunskaper inom narkotikaområdet. Materialet bygger på sex artiklar: Internationellt samarbete mot narkotika, Den narkotikapolitiska utvecklingen i Sverige, Vad är narkomani?, Narkotika och hjärnan, Vägen till beroende samt Prevention.

Till varje kapitel finns diskussionsfrågor som är tänkta att användas i studiecirkelform.

Boken beställs via ditt lokala NBV-kontor för att genomföra som studiecirkel (www.nbv.se).

 

Det måste bli annat av, sa Olof Bergström

Författare: Bertil Lindberg
Pris: 100 kr + frakt

Få människor vet vem Olof Bergström var. Och det är nsätan inge som känner till att denna man, som bland annat införde nykterhetsrörelsen i Sverige, med stor sannolikhet sköt sin hustrus älskare i Amerika och dog där som alkoholist. Här är boken om mannen som tog IOGT-NTO till Sverige 1879. Utgiven 1991.

Boken beställs via Sober Förlag.

 

Kontakt

Sober Förlag
Box 12825
112 97 STOCKHOLM
sober@iogt.se
08-672 60 00

Organisationsnummer 556134-9209

Bankgiro 198-3782

 

Sober förlag - beställning

Om du önskar beställa böcker från Sober förlag, kan du använda detta formulär. Beställningen skickas till dig tillsammans med faktura för din beställning och frakt.
  • Pris: 350,00 Kr Antal:
  • Pris: 150,00 Kr Antal:
  • Pris: 100,00 Kr Antal:

Observera att frakt tillkommer på din beställning!

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00