Sithas berättelse

För några månader sedan träffade Sara Heine, Sitha och Wictor i en by utanför Anuradhapura i Sri Lanka. Det här är deras berättelse.

MÖTET MED SITHA

Sitha hade ett fantastiskt leende, men också ett ansikte som avslöjade ett hårt liv. Vi satt utanför deras hus och Sitha berättade om sitt liv för mig.

Sitha gifte sig när hon var 30 år, med Wictor, som var jämngammal. Året efter föddes deras första son och två år efter det fick de tvillingar. Familjen levde då i ett litet hus med ett rum, med väggar av lera och tak av palmblad och Wictor var dagligarbetare med en lön på runt 900 Rupies per dag.

Efter arbetet valde han dock arracken (alkoholhaltig dryck) före familjen och hade inte mycket pengar kvar då han tog sig hem på kvällen.

Sitha beskrev hur Wictor ofta blev våldsam och slog henne och barnen med en machete.

När han var nykter gick det att prata med honom, berättade Sitha, då var han inte aggressiv. Men när han drack blev han våldsam.

Hjälpen

2010 fick vår partnerorganisation ADIC Sri Lanka en förfrågan om att komma till Sithas och Wictors by. Byn hade stora sociala problem kopplat till alkohol och andra droger och när Sitha fick höra att ADIC skulle starta en grupp för att minska problemen anmälde hon sig redan till första mötet. Hon ville gärna ha med sig Wictor, men han sa nej. Vändpunkten för honom kom först senare, när han förstod vilken inverkan hans drickande hade på barnen.

sitha 1

Nu bryter Wictor in i samtalet. Han är rörd när han beskriver hur de som kom från ADIC talade och behandlade honom och hans barn med respekt, som en jämbördig och hur det fick honom att känna att även han kunde bli någon som kan respekteras, att han kunde förändra sig för barnens skull.

Nu

Vi sitter på gården utanför deras nuvarande hus som har fyra rum. Det började familjen att bygga då Wictor blev nykter.

Två års sparande av pengar som tidigare gick till alkohol gav grunden till tegelhuset.

Ett rum i taget. Plåt på taket. Innanför dörröppningen står de tre barnen och lyssnar och för dem är skillnaden enorm, de har fått sin pappa tillbaka. En pappa som nu leder verksamhet för andra barn och ungdomar i byn och därmed gör skillnad för många.

Innan vi ska gå vill Wictor visa mig något. Vi har väntat så länge på att få tacka er, säger han.

Ovanför dörren till vardagsrummet hänger två tavlor. På den ena står det ett tack till IOGT i Sverige för att familjen för några år sedan fick elektricitet indragen till huset. Pengar som samlades in via IOGT-NTO-rörelsens månadsgivare och som innebar en stor förändring för många familjer.

I ljuset kan barnen läsa sina läxor och familjen kan ladda sin mobiltelefon. Bredvid hänger en inramad tavla, handskriven av byborna till Sitha och Wictor. Ett diplom för att de lyckats vända familjens liv och hitta tillbaka till varandra.

Jag lämnar Anuradhapura med en känsla jag ofta får då jag möter människor vi arbetar med. Att det är en ära få bidra till förändring hos så många. Den känslan hoppas jag få dela med dig.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00