Alkoholnormen

Alkoholnormen är förmodligen ingenting som diskuteras flitigt vid vare sig kaffemaskinen på jobbet eller hemma vid middagsbordet. Men den har stor påverkan på människors liv och vårt sociala umgänge. Normen skapar en förväntan om att alkoholen ska ha en självskriven roll så fort det uppstår ett festligt tillfälle. Att dricka alkohol blir det normala. Utan alkohol, ingen fest.

Vi på IOGT-NTO gillar självklart också festligheter och firande. Men vi vill utmana och förändra alkoholnormen. Det är festen i sig som ska göra festen, inte alkoholen. Här under kan du läsa mer om vårt arbete.

Alkoholnormen – vår definition

Normer skapas av värderingar som styr vad som är socialt accepterat och hur vi människor förväntas bete oss. Normen kring att dricka alkohol är stark och den påverkar – många gånger oreflekterat – hur vi agerar. Vi förväntas att dricka alkohol, och den som avstår blir ofta ifrågasatt.

För att förändra alkoholnormen behöver vi synliggöra och utmana den. Exempel på hur vi kan motverka normen är att ha fler alkoholfria miljöer för fritids- och nöjesaktiviteter samt att erbjuda ett brett utbud av alkoholfria alternativ.

Alkoholkultur

Alkoholkulturen är både situationsbaserad och kulturellt betingad. Därför skiljer den sig både mellan och inom länder. Den handlar om hur människor konsumerar alkohol och vilka beteenden som är uppskattade och accepterade – både av de som dricker och de som inte gör det. Alkoholkulturen gör det till exempel socialt accepterat att använda alkohol för att släppa loss, fly verkligheten eller bete sig på sätt som annars inte skulle vara okej.

Genom att samla människor som valt att vara nyktra kan vi utmana alkoholkulturen. Tillsammans kan vi skapa större möjligheter att göra val utifrån vad vi själva vill istället för att låta förväntningar, kultur och traditioner styra.

Podden Askalas

Varför är alkoholnormen så stark? Hur påverkar den oss? Och vad är poängen med att utmana den? Profilerna Kitty Jutbring och Manne Forssberg gör en djupdykning i alkoholnormen i podden Askalas. De tar med oss på en resa full av samtal, insikter och skratt – men väcker också många frågor.

Lyssna på Askalas

Studiematerialet Normalia

Ordet alkoholnorm finns varken i Svenska Akademiens ordlista eller i svenskarnas vardagsprat. Det vill vi ändra på. Genom att göra ordet till vardagsmat kan fler göra medvetna val kring alkohol så att den nuvarande normen åker ut. Som ett viktigt steg mot målet att nå dit har vi tillsammans med Studieförbundet NBV tagit fram ett studiematerial om normer, normkritik och alkoholnormen som gemensamt ska ta oss framåt.

Läs mer om och ladda ner Normalia

Almedalsdrinken

Almedalsdrinken ger vem som helst möjligheten att dricka något gott utan att fastna i en ID-kontroll. Denna alkoholfria drink, skapad för att utmana alkoholnormen, har släckt törsten hos besökarna i Almedalen sedan 2012. Tack vare drinken har antalet alkoholfria almedalsarrangemang ökat och människor som inte vill, kan eller får dricka alkohol behöver inte längre bli exkluderade från olika uteställen och mingel.

Läs mer om Almedalsdrinken

Läs mer om alkoholfritt

Vill du veta mer om att välja alkoholfritt och hur du kan utmana alkoholnormen? Här har vi samlat våra nyheter om alkoholfritt så att du enkelt kan hitta dem.

Material

Här finns material du kan använda om du ska ut och prata om alkoholnormen

Idéskrift alkoholnormen (PDF)

Ladda ner din presentation
Alkoholnormen sextiominuteren (pdf)
Alkoholnormen tjugominutaren (pdf)

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00