FAQ – Vanliga frågor och svar

Jag undrar om det finns någon modell/behandling som hjälper en att trappa ner drickande för att bli normalt, det vill säga 1-2 glas och sedan stopp. Att helt enkelt lära sig dricka socialt acceptabelt?

Har du problem och finner det omöjligt att trappa ner ditt drickande med hjälp av egen kraft och självdisciplin, då har du förmodligen utvecklat ett beroende. Då finns det ingen annan väg tillbaka än total avhållsamhet från alkohol. Det är inte så tragiskt och hemskt som det låter, utan kan vara början till ett rikt och glädjefyllt liv. Det finns en mängd behandlingar, metoder och hjälp att få när det gäller att sluta. Att lära sig dricka socialt brukar vara svårt när det har gått för långt. Om du tror att en beteendeförändring är en lösning så kan du försöka med någon form av KBT-terapi. Där kan du få hjälp att förändra det beteende som leder till att dricka. Du kan söka terapeuter på till exempel www.kbt.nu/hem/default.asp eller www.kbtgruppen.se. Lycka till!

Jag är 30+ år. Jag har aldrig druckit mängder med alkohol, tvärtom har jag under hela min uppväxt varit minimal konsument. Men alkoholen har alltid ”skrämt” mig. Den finns runt mig, som tonåring var det förstås kamrattrycket som var tufft men jag trodde det skulle försvinna. Det gjorde det inte. Runt mig festas det alltid, kompisarna drar ut varje helg och det är grillfester överallt nu på sommaren. Sprit i olika former, i mängder. Till saken är att jag har social fobi, svårt för större tillställningar. När då alkoholen är inblandad så backar jag helt. Nu har jag ett förhållande som håller på att ta slut då det visar sig ha ett osunt förhållande till alkoholen, varvid jag inte vill dela mitt liv med denne. Nu ropar jag på hjälp! Jag vill hitta människor som är som mig, dom måste ju finnas! Vill hitta vänner som vill umgås och ha kul utan alkoholens närvaro. Finns det någon ”kontaktsida”, chat eller liknande där man kan skriva? Jag vill komma ut och hitta ett betydelsefullt liv med vänner, där jag får vara den jag är.

Hej! Vad bra att du är bestämd i din nykterhet och att du orkar stå emot det sociala trycket som finns för att dricka alkohol. Självklart finns det många som du som väljer ett liv utan alkohol eller andra sinnesförändrande medel, vilka hindrar en närvaro i känslor och nuet. Vi är ju till exempel 32 000 nykterister med i IOGT-NTO och det är nog bara en bråkdel av alla nyktra.

Något chatforum för nykterister har jag inte hört talas om, däremot så finns det ju e-postgrupper för nyktra alkoholister som jag känner till. IOGT-NTO finns med som Facebookgrupp och även andra närstående grupper finns ju med där.
Du kan ju också kontakta IOGT-NTO i Skåne: https://iogt.se/nara-dig. Där hittar du en gemenskap och distriktskonsulenten där vet om det finns någon verksamhet som kan passa dig. Lycka till och vi kanske ses på Facebook då.

Hej!
Vet du om det finns nån hemsida som man kan hänvisa till för att göra nån typ av självtest om man har alkoholproblem?

Kolla till exempel in: www.alkoholprofilen.se

Jag är i ett nystartat kamratstöd och med oss finns en man som är allvarligt sjuk i sin alkoholism. Skakig, blek, mager, haft flera epileptiska anfall och har ingen egen insikt i hur sjuk han är. Jag tror att han även är påverkad när han är hos oss på möte fast vi så tydligt informerat om nykterhetskrav. Jag misstänker att han inte har så lång tid kvar att leva. Är det vanligt att LVM används vid sådana här situationer och vem ska man i så fall informera om hans tillstånd.

Hej! LVM är ju oftast socialtjänsten som utreder och beslutar om. Det är dit du ska göra din anmälan.Bra att ni tar tag i problemet. Ingen blir ju hjälpt av att omgivningen går omkring och blundar. Snarare är det ju så att då blir omgivningen så kallade ”möjliggörare” till fortsatt drickande och i förlängningen en för tidig död.Tydliggör för mannen att han behöver söka hjälp för sitt problem, det är inget han klarar att lösa själv. Gärna ge honom mitt telefonnummer 020-80 80 80 så kan jag dela mina erfarenheter med honom.

Hej, min svägerska har en supande make. Det har gått så långt att hon nu vill komma ur äktenskapet. Har ni några bra praktiska tips på vad vi kan göra för att hjälpa henne och deras två barn att komma bort? Exempelvis behöver hon hjälp med ett boende då han troligtvis inte kommer att vilja flytta ut ur deras gemensamma hem. Tack på förhand!

Hej! Det jag kan tänka mig som hjälp är att din svägerska kontaktar någon kvinnojour och/eller kommunens socialtjänst för att få hjälp med ett boende.
www.kvinnojouren.se
www.roks.se
www.skl.se/kommuner_och_landsting/om_kommuner/kommuner

Vill din svägerska ha stöd i sitt beslut att lämna missbruket och få kunskap om beroendesjukdomen så kan hon ha stor nytta av att kontakta Al-Anon. Det är en självhjälpsgrupp för anhöriga till alkoholister. Läs mer här: www.al-anon.se.
Jag önskar er bägge lycka till!

Jag är gift med en man som dricker i stora mängder i perioder (speciellt innan jul och midsommar). Jag behöver hjälp hur jag skall hantera det här. Det här har pågått i åtta år.

Hej! Det du kan göra är ju att markera var din gräns går för vad du kan acceptera eller leva med. Du kan göra din man uppmärksam på att det är ett problem med hans alkoholkonsumtion och att han förmodligen behöver hjälp om han vill ändra på sitt beteende.Ansvaret för att ta itu med den höga konsumtionen ligger hos din man, ditt ansvar ligger i ansvaret för ditt liv och ditt välmående. Du kan också behöva hjälp i att stå upp för dig själv och dina värderingar. Du skulle vara hjälpt av att få mer kunskap om alkohol och problemdrickande. Du kan behöva stöd av andra människor som har varit i exakt samma situation som du. Sådana människor hittar du på Al-Anon (www.al-anon.se) som är en självhjälpsgrupp för anhöriga till alkoholister. Kontakta dom, gå på ett möte och hör hur andra har gjort.

Om din man har en önskan att slut med sitt drickande så kan han få hjälp på AA Anonyma Alkoholister (www.aa.se) eller på den alkoholmottagning som förmodligen finns i er kommun. Ring mig gärna på 020-80 80 80 så kan vi bolla tankar med varandra och jag kan lättare komma med tips hur du kan hantera din situation.
Lycka till!

Jag håller på med ett skolarbete om droger. Några frågor som jag valt att fördjupa mig i och gärna ser att ni tar del av är dessa:

  • Hur tror ni att situationer är i andra länder? Vad är det för orsaker att det skulle kunna vara större problem i andra länder än i Sverige?

  • Vad tror ni att riksdagen gör för att hindra droger i samhället?

  • Är det nån större skillnad mellan tjejer och killar som tar droger? Vilken åldersgrupp tror ni det är flest antal som är fast i ett narkotikaberoende?

  • Gällande samhällsklass, tror ni att det är vanligare att det är rika människor eller fattiga som tar dessa droger i dagens samhälle?

Hej! Dessa frågor som du ställer är väldigt viktiga men ligger helt utanför mitt verksamhetsområde. Jag skulle rekommendera dig att kolla igenom CAN:s hemsida (www.can.se) och söka i deras rapporter. Där finns till exempel drogvaneundersökningar både i Sverige och Europa. Hoppas du där kan hitta svaren på dina frågor.

Hej, jag och min sambo har en pågående debatt om vad som är farligast (det vill säga ger störst risk till alkoholism): Att dricka ett halvt glas vin VARJE dag i veckan eller att dricka sig ordentligt berusad en gång i veckan (1,5 flaska vitt vin för mig som är 26 år och kvinna och 2 flaskor vin för min sambo som är man och lika gammal). Får liksom ingen rätsida på det. Ingen av oss har någon missbruksproblematik sedan tidigare eller har svårt för att sluta dricka när vi har börjat. Så vem har rätt? :)

Hej! I all information som jag har stött på råder det ingen som helst tveksamhet om svaret på den här frågan. Det är en låg risk att utveckla beroende och andra konsekvenser om man dricker 1/2 glas vin om dagen. Att däremot samla ihop den ransonen och dricka upp den på fredagen är inte alls bra för kroppen. Jag klistrar nedan in informationstext från Alkoholprofilen (www.alkoholprofilen.se):

”För de flesta människor är det fullt möjligt att dricka alkohol hela livet utan att få några större problem av det. De flesta riskerna, trots att de är så olika, kan nämligen minimeras om man undviker att bli berusad. Det är oftast när man blir berusad som man får stryk eller hamnar i sjön utan flytväst. Men det är också när man är berusad som man höjer sin toleransnivå och så småningom riskerar att bli beroende av alkohol. Eftersom toleransnivån kan förändras kan du inte lita på om du känner dig berusad eller inte. För att vara säker ska du aldrig dricka mer än 3 glas om du är kvinna eller 4 glas om du är man, vid samma tillfälle.

Det är alltså bättre att sprida ut sitt eventuella drickande än att hälla i sig allt på helgen. Forskning visar att 0–9 glas/vecka för kvinnor och 0–14 glas/vecka för män innebär låg risk för att kroppen ska ta skada – förutsatt att man sprider ut glasen (drygt 1 glas om dagen för kvinnor eller 2 glas om dagen för män).

Men att dricka 1-2 glas om dagen är ingen allmän rekommendation. Om alla vuxna människor gjorde så vore det svårt för barn att få skjuts hem från fotbollsträningar. Kan man läsa läxor med sina barn, gå på föräldramöte utan att lukta alkohol, låta bli att somna i soffan efter 2 glas vin? Även om man håller sig till ett lågriskdrickande kan det föra med sig en del sociala konsekvenser. Det finns också de av oss som helt enkelt inte klarar av att hålla sig till 1-2 glas om dagen utan smygande börjar dricka mer och mer. Då tar man också genast större risker.

Om man märker att det är svårt att inte dricka över berusningsnivån kan det vara bättre att avstå från alkohol helt. Samma gäller förstås om man trots låg konsumtion mår dåligt av alkoholen på något sätt. 100% riskfritt blir det aldrig att dricka alkohol. Dessutom finns det naturligtvis tillfällen när man inte alls ska dricka alkohol. När man kör bil, är gravid, under 18, äter medicin eller är på jobbet, till exempel.”

Fler bra länkar kan vara:
www.fhi.se/Vart-uppdrag/Alkohol-narkotika-dopning-tobak-och-spel/Alkohol1/Riskbruk/
www.vardguiden.se/Tema/Alkohol/
www.alkoholhjalpen.se/

Hej. Jag har en son som drogar och vill inte ha hjälp. Jag är så frustrerad över situationen. Jag vill att han får hjälp. Han är 20 år. Arbetslös. Drogar och dricker. Cannabis. Blivit haffad av polisen flera gånger. Jag får ingen hjälp. Kontaktat, socialen. Polisen. KRIS, psyk, FMN de är de enda som stöttar mig men ingen handlingskraftig hjälp ges. Jag vill inte se honom gå ner sig i skiten. Jag vill inte att han ska dö? Jag vill inte han ska vara en plåga för familjen. Kan du hjälpa mig?

Hej!
Jag förstår din frustration, många föräldrar i din situation upplever samma maktlöshet som du. Socialtjänstens sekretess slår ju väldigt fel när den utesluter föräldrar att ta aktiv roll för att hjälpa sitt barn när det nu fyllt 18 år. I undantagsfall har jag hört om socialsekreterare som kan hålla en bra kontakt med föräldrarna och samarbeta trots sekretessen. Ibland brukar det hända saker också om man går vidare uppåt och tar kontakt med socialsekreterarens chef eller dennes chef. Upplever du att socialtjänsten har fattat något felaktigt beslut eller att de inte gjort sitt arbete så kan du ju göra en anmälan till socialstyrelsen: www.socialstyrelsen.se/klagapasocialtjansten.

Jag har heller ingen mirakelkur att komma med för att motivera din son till behandling. Du har ju varit i kontakt med KRIS ser jag och de är ju de som bäst vet hur man möter en ”yngling” som din son och som också vet vart man kan vända sig. All behandling grundar sig ju på frivillighet, att man lyckas motivera missbrukaren att söka och ta emot hjälp. Där är förmodligen KRIS de som är bäst lämpade. Det finns också tvångsvård man kan ta till om missbruket är en fara för den drabbades eller någon annans liv. Läs mer här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lag_om_v%C3%A5rd_av_missbrukare_i_vissa_fall eller här: www.stat-inst.se/sidor-for-studerande/vad-ar-lvm-vard/.

Om din son skulle bli motiverad att ta emot hjälp och blir villig till en behandling så har ju IOGT-NTO två behandlingshem att erbjuda. Dels Dagöholms behandlingscenter (www.dagoholm.se)som ligger i Sörmland mellan Flen och Katrineholm. Där arbetar de med många ungdomar som har liknande problem som din son. Sedan har vi Nya Nyhyttans behandlingshem (www.nya-nyhyttan.se) som två IOGT-NTO-föreningar äger, varav den ena är från Örebro. Om du kontaktar Per Holm i Örebro 019-611 58 14 per.holm@iogt.se så kan han informera dig mer. Han har också information om kamratstöd i Örebroregionen.

Det absolut viktigaste för dig att göra är att se till att inte du också går under i detta missbruk. De anhöriga till en beroende är ju ännu mer drabbade än den som använder för denne är ju bedövad känslomässigt av drogen. Därför är det viktigt att du fortsätter att söka stöd för din egen skull hos FMN och KRIS. Det kan oftast behöva gå väldigt långt innan missbrukaren kommer till insikt. Den största ”övertalaren” brukar vara de konsekvenser hon får av sitt leverne. Till slut kan den information som försökt ges genom åren, sjunka in och personen kommer till en insikt och tar ett beslut. Som anhörig är det ju jättejobbigt att behöva stå vid sidan, se förfallet, rädsla för en överdos och känna maktlöshet i att inte kunna hjälpa. Då behöver vi varandra som har liknande erfarenheter och som vet hur det är och vad det hela handlar om. Så var rädd om dina kontakter med de som har erfarenhet som KRIS och FMN, låt de bli dina bästa vänner.

Du får gärna ringa eller mejla mig och bolla tankar eller spy ur din frustration på mig när du vill. Jag har telefon 020-80 80 80 eller mejl alkoholradgivning@iogt.se.
Jag är ledsen att jag inte har mer tröst att ge dig. Jag önskar dig all lycka till och hoppas att din son ska komma till insikt eller tröttna på drogerna.

Jag behöver hjälp. Några i min närhet röker på. Jag vet inte om jag ska ta avstånd då jag hatar droger. Jag vet att alkohol är en ”drog” men jag menar väl, typ, knark. Jag söker efter info. En av dem som röker på säger att det är tillomed mindre farligt att röka på än alkohol. Jag vet inte hur jag ska ställa mig till detta… Jag vet ju vad alkohol gör med kroppen och jag väljer bort den i mitt liv och i min kropp. Är jag på fest eller krogen så går jag hem om folk är för fulla. För många år sedan så valde jag bort folk ur mitt liv som höll på med partydroger. Hur är alkohol jämfört med att röka på?

Hej! Jag tycker det är självklart att du ska ta avstånd från hasch. Den är som vilken drog som helst och absolut inte ofarlig. Att jämföra hasch och alkohol är som att jämföra pest med kolera. De är lika farliga men på olika vis.

Jag har själv en långvarig och hög haschkonsumtion bakom mig och vet hur beroendeframkallande och skadlig cannabisen är. Jag vet att den skapar både ett fysiskt och psykiskt beroende (precis som alkoholen). Jag vet att den förändrar mina kognitiva förmågor, stänger av mitt känsloliv, förändrar min världsuppfattning och försämrat flera av mina vanligaste tankefunktioner, minne, uppmärksamhet, koncentration och analys- och planeringsförmåga.

Fysiskt beroende: När jag under missbrukstiden försökte hålla upp med haschet så efter tre dar började jag bli väldigt irriterad och aggressiv på min omgivning, en riktig surgubbe. Jag kunde inte sova om nätterna, låg och vred mig i ångest och svettades ymnigt.

Psykiskt beroende: Jag intalar mig själv att jag mår bra av att röka en (?) pipa. Jag kan glömma bekymmer och problem, behöver inte känna. Jag låtsas att det är ofarligt eller att alternativet är värre.

Jag har nu varit helt drogfri i 17 år men upplever fortfarande att jag har brister i mitt känsloliv och minnesfunktionerna är nästan helt obefintliga. Jag lever ensam och har levt enbart i kortare relationer. Min förmåga att känna äkta kärlek och empati är väldigt begränsad. Allt som jag behöver komma ihåg behöver jag skriva upp, jag glömmer till och med mina barns födelsedagar om det inte står uppskrivet i kalendern.

Den här förmågan att känna äkta och verkligt djupa känslor saknar jag så oerhört. Jag önskar verkligen att jag inte haft den där nyfikenheten att testa droger när jag var ung. Att jag hade haft en stark självkänsla och kunnat stå upp för det friska och förnuftiga i samhället. Jag önskar dig verkligen att du får förmågan att uppleva den riktiga kärleken.

Läs mer om Cannabis och missbruk på dom här länkarna:
www.droginfo.com
www.can.se/Drogfakta/Cannabis

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00