Det här gör vi

Alla har rätt till trygghet och kärlek

I dag finns det många barn och vuxna i världen som befinner sig i nöd. De som flyr från krig, som förlorar sina föräldrar, förlorar sina barn. Barn som tvingas till barnarbete eller prostitution. Vuxna som tvingas ta de svåraste besluten för sin familj. Vissa  får vi höra om, genom bilder och berättelser i media. Andra lever i katastrof i tystnad.

Det finns olika sätt vi kan hjälpa de här människorna. Organisationer som är experter på katastrofhjälp flyger in vid översvämningar och andra kriser. Andra organisationer, som IOGT-NTO-rörelsen, arbetar långsiktigt tillsammans med lokala organisationer för att hjälpa utsatta direkt, men också för att bygga upp strukturer, förändra attityder och påverka lagstiftning. Läs om våra projekt inom Världens Barn som också är viktiga att lyfta varje dag, året runt.

De olika sätten att stödja står inte i motsats till varandra. Tvärt om, utifrån våra egna förutsättningar kan och vill vi hjälpa på olika sätt. Man kan skramla till Världens Barn, swisha 100 kr till byggandet av flyktingläger och samtidigt ge kläder och skor till nyanlända flyktingar i sin egen kommun. (Tips och länkar)

För långsiktig förändring arbetar vi i många olika projektet även med attityd och systemförändringar bland allmänheten och myndigheterna. Alla har rätt till ett tryggt liv – och alla kan vi hjälpas åt att bidra.

Just nu håller vi på att sammanställa alla insatser våra medlemmar, föreningar och partners gör för flyktingarna från Syrien. Vi uppdaterar listan nedan i takt med att vi får in information om vad som görs.

  • Medlemmar från Örebro packar ryggsäckar med innehåll som behövs och ger till en lokal insamling som skickar det till Lesbos.
  • I orten Glava anordnar medlemmar från IOGT-NTO, Junis, Röda korset och andra privatperson tillsammans med studieförbundet NBV verksamhet för de som bor på Asylboendet i Glava.
  • Den 28 oktober ordnar Ungdomens Nykterhetsförbund i Askersund och några vuxna engagerade ett kulturevenemang för flyktingar och svenska barn och unga. Aktiviteter som hoppborg, sumobrottning, kullerbyttor, kuddkrig, fotbollsmål, studsmatta, cirkusskola och lekar.
  • Vårt studieförund NBV i Dalarna har i Falun har vi dragit igång ett mångfaldsprojekt som heter ”Man Delar”. Det bygger på att genom musik, sång och dans samla människor från alla världens hörn regelbundet i IOGT-NTOs lokaler i Falun. Där kommer det att jobbas Open Stage, Open Class och Open Circle. Små och stora grupper samlas i folkbildningsanda och ska försöka få igång en mångfaldskör.
  • Medlemmar i Stockholm samordnar just nu insatser och erbjuder boende för flyktingar i våra lokaler som finns i Häggvik norr om Stockholm och i Skarpnäck i södra Stockholm. Det behövs personer som kan avvara sin tid här. Vill du hjälpa till? Kontakta förening i Häggvik  eller besök de Facebook-grupper som finns för Häggvik eller Skarpnäck.

 

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00