Det här kan du göra

Här listar vi så många initiativ vi kan som du kan ta del av. Din hjälp är ovärderlig!

Har ni fler tips på initiativ, maila dessa till digital@iogt.se

 • Röda Korsets nödhjälp består bland annat av sjukvård, mat, vatten, hygienartiklar, filtar, psykosocialt stöd och familjeåterförening. Ditt bidrag går också till att återuppbygga konfliktdrabbade länder.
  Sms:a AKUT FLYKT till 72 900 och ge 100 kr till Röda Korsets katastrofinsatser. Det går också att swisha valfritt belopp till 123 000 46 63.

 •  255 kronor kan rädda liv. Ett nödpaket från Sverige för UNHCR innehåller handduk, filt, vatten, mat, kläder och skor.

  Sms:a HAV150 till 72980 för att skänka 150 kr eller ge valfritt belopp på www.fnflykting.se.

  Du kan även ge via plusgiro 90 01 64-5  eller bankgiro 900 1645. Märk inbetalningen HAV.

 • Vi gör vad vi kan
 • Rädda Barnen gör insatser för barn på flykt hela vägen från flyktinglägret till ett mottagande i Sverige. Sms:a Katastrof100 till 72911 för att skänka 100 kronor.

  Du kan ge valfri summa till plusgiro 90 2003-3 eller bankgiro 902-0033

 • Vi hjälper kartan – Aftonbladet
 • UNICEF ser till att barnen och deras familjer får stöd och hjälp i de krigshärjade länderna, i flyktinglägren och på flyktvägen. Skänk en gåva till UNICEFs arbete för barn på flykt på unicef.se eller ge 100 kronor genom att sms:a LIV till 72900. Bankgiro: 902-0017, märk ”flykt”
 • Radiohjälpen har ett antal partnerorganisationer som arbetar både med hjälp på plats och med att hjälpa dem som måste lämna sina hem. Skänk en gåva genom att swisha valfritt belopp till 9019506, skriv FLYKT som meddelande. Postgiro 90 1950-6 eller bankgiro 901-9506, märk inbetalningen FLYKT.
 • Läkare utan gränser är på plats för människor på flykt. Sms:a MÅNAD till 72979 och skänk 50 kr varje månad.

 • Fler manifestationer genomförs i landet. Sök på REFUGEES WELCOME på facebook för att hitta ett event nära dig.
 • Är du engagerad i en förening? Mobilisera en insamling i er kommun och ge pengarna till en organisation som jobbar med frågan. Har ni en lokal? Öppna upp den och ta emot flyktingar om det behövs i er kommun.
 • Ge av er tid. De människor som flytt till Sverige hamnar på asylboenden där väntan ofta blir lång. Både barn och vuxna, som ofta har traumatiska erfarenheter med sig, har behov av att göra saker, träffa andra. Vi i IOGT-NTO-rörelsen har något fantastiskt att erbjuda som vi verkligen är bra på: gemenskap, aktiviteter och fika. Ta kontakt med er kommun och ta reda på var det finns asylboenden och boenden för ensamkommande flyktingbarn. Fråga om ni kan bidra med något. Bjud in till filmvisningar, sångkvällar, caféer, fotbollsturneringar, cirkusskola, kojbyggarläger och matlagningscirklar. Samverka med NBV.
 • De som flytt till Sverige behöver hjälp med att komma in i samhället. Erbjud läxhjälp eller språkcaféer där ni möts och helt enkelt läser och pratar med varandra. Kontakta NBV om hur ni kommer igång, eller om ni kan medverka i en redan existerande verksamhet.
 • Ta kontakt med andra organisationer som jobbar lokalt med att hjälpa flyktingar i Sverige, exempelvis Röda korset och Rädda barnen. Bidra med det som efterfrågas. Kanske behövs det leksaker, papper och pennor, böcker och liknande som barnen kan använda? Ordna en insamling av det som behövs i er förening. Samverka med övriga organisationer i IOGT-NTO-rörelsen.
 •  På många håll i landet samlar nätverket Tillsammansskapet människor och föreningar som på olika sätt vill stödja lokala initiativ för ett tryggare samhälle. Band annat försöker man ordna aktiviteter för nyanlända flyktingar. Läs mer på www.tillsammansskapet.se.
 •  Invitationsdepartementet är ett ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet initiativ som bygger på att svensktalande träffar SFI-studenter över en middag. Syftet är att träffas på ett otvunget sätt för att skapa gemenskap, möjlighet att lära känna nya människor samt tillfälle att öva på svenska. Invitationsdepartementet hjälper dig att komma i kontakt. Läs mer på www.invitationsdepartementet.eu och se om det finns ett lokalt initiativ där du bor. Leta också på Facebook.
 • Finns det föreningar i IOGT-NTO-distriktet där många medlemmar har ursprung i andra länder? Bjud in till en träff med er förening, laga mat tillsammans, lär varandra danser och folklekar osv.
 • Gör en insamlingsaktivitet i föreningen. Pengarna kan gå till organisationer som hjälper dem som är på flykt, eller annat långsiktigt utvecklingsarbete som skapar en värld där folk slipper fly. Vad kan just ni göra? Låt en del av intäkterna från julmarknaden gå till insamlingen. Ta med en bössa när ni gör värvarkampanjer och berätta samtidigt om IOGT-NTO:s arbete med solidaritet och globala frågor. Be medlemmarna lägga en extra slant för fikat på föreningsträffen.
 • Ta med en kaffekorg under IOGT-NTOs kampanj Fika för alla och besök ett asylboende. Bjud in till er verksamhet!
 • Ta en stund på ett föreningsmöte och diskutera vad ni tycker att vi i IOGT-NTO kan och bör göra. Ta reda på mer om vad IOGT-NTO-rörelsen gör i det internationella arbetet. Kanske ska ni starta en studiecirkel i något av de material som tar upp internationella frågor?
 • Kanske allra viktigast: Visa att vi som är med i IOGT-NTO kan det där med solidaritet. När ni möter människor i er kommun som har flytt från andra länder – var trevliga och välkomnande. Möt era medmänniskor med respekt.
IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00