Jan Stenefors

”Jag vill se till att människor får en chans, och slipper uppleva det jag har upplevt.”

Jan Stenefors, Foto_Elisabeth Olsson Wallin

Jag hade varit nykter och drogfri i fyra månader när jag nappade på meddelandet i fönstret på Ringvägen, som jag sett och gått förbi ett antal gånger tidigare. IOGT-NTO sökte ideella till kamratstöd och jag kände mig manad. Jag blev fint mottagen och snabbt involverad i verksamheten. I dag jobbar jag, vid sidan av kamratstödet, som kretsordförande i södra och västra kretsen i Stockholm, sitter med i NBV Stockholms styrelse och hjälper till på alkoholrådgivningen.

Mitt missbruk började i tonåren med mellanöl som senare övergick i starkare sprit och narkotika. 2006 muckade jag efter mitt sista fängelsestraff, blev hög på vägen hem, och när jag vaknade på morgonen kände jag: Nu är det slut. Jag orkade inte längre och jag orkade framför allt inte upprätthålla masken. Det här var efter 38 år av missbruk.

Jag brinner för kamratstödet som jag vet tillför både mig och andra oerhört mycket. Jag vill vara med och se till att människor får en chans och slipper uppleva det jag har upplevt. Det kan ta ett tag innan den som behöver vågar ta steget in i våra lokaler, många har gått förbi några varv. De kliver in när de upplever en tomhet av att sätta sig på puben och dricka bira, en känsla av att förlora greppet på livet. Det är också många anhöriga som hör av sig till mig, de är de första som märker att någonting är fel.

Kamratstödet ger tillfällen till mänskliga möten, en känsla av att någon bryr sig. Vi stärker varandra och går vidare. Jag blir starkt berörd varje dag.

För mig betyder IOGT-NTO ärlighet, kamratskap och solidaritet och vi är en unik blandning individer, allt ifrån våra yngsta Junisar till pensionärsgrupper, och vi tror på ett bättre och nyktrare samhälle. Tillsammans gör vi våra röster hörda och påverkar.

Vill du också bli medlem i IOGT-NTO?

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00