Emil Juslin

Ju mindre alkohol vi dricker, desto bättre mår vi

 

Ju mindre alkohol vi dricker, desto bättre mår vi. Detta är den grundläggande slutsatsen för folkhälsoforskningen och också den viktigaste slutsatsen från rapporten ”När mindre är Mer”. Vi vet bland annat att minskad alkoholkonsumtion leder till bättre fysisk och mental hälsa för individen, samt till minskade sjukvårdskostnader, färre otrygga barn och ett mer hälsosamt samhälle .

Det betyder färre lidande individer, lägre belastning på vården och ett frigörande av resurser i samhället – en vinst för alla.

Vi ser också att allt fler förstår och håller med om detta, framför allt unga. Alkoholkonsumtionen sjönk återigen under 2024, intresset för en alkoholfri livsstil växer, och allt fler unga väljer att dricka mindre. Kampanjer som ”Dry January” och det ökade utbudet av alkoholfria alternativ visar att förändringen redan är på gång – men den behöver stödjas av en politik som stärker denna utveckling.

Politiska åtgärder gör skillnad
Verktygen om vilka politiska åtgärder är tydliga och välutforskade. Vad som också är allt tydligare är att vi i befolkning vill ha en medmänsklig alkoholpolitik som sätter människans hälsa först.

Sverige har redan ett framgångsrikt detaljhandelsmonopol och historiskt en hög alkoholskatt, men det behövs fler och tydligare åtgärder för att möta dagens utmaningar. För att skapa en långsiktig förändring, och minska alkoholens skadeverkningar, krävs modiga politiska beslut. Länder som Litauen och Skottland har genom höjda priser, reklambegräsningar och minskad tillgänglighet av alkohol lyckats sänka alkoholkonsumtionen och därmed förbättrat folkhälsan och ekonomin.

Att höja alkoholskatten och indexera den mot reallöneutvecklingen är en åtgärd som behövs. Likaså ett förbud mot alkoholreklam på internet. Detta är två åtgärder som skulle stärka och modernisera den svenska alkoholpolitiken för att säkerställa att den fortsatt gör sin viktiga roll.

Mindre alkohol innebär mer trygghet, bättre hälsa och ett mer hållbart samhälle. Nu är det dags att ta nästa steg och fortsätta prioritera folkhälsan framför industrins vinstintressen.

Emil Juslin drogpolitisk chef på IOGT-NTO