Fika för alla 2018

Fika för alla 2018

I oktober drar vi återigen igång värvarkampanjen Fika för alla! Vi hoppas att alla föreningar bjuder allmänheten på fika och berättar om IOGT-NTO och varför vi är viktiga för människor som vill umgås i en nykter gemenskap och i samhällsdebatten för att minska skadorna av alkohol.

Alla föreningar som gör minst en värvaraktivitet i veckan under perioden (fyra eller fler) och ett kafferep dit nya och gamla medlemmar samt allmänheten bjuds in, får ett bidrag på 1 000 kr. Anmälan sker antingen via anmälningsformuläret nedan eller via länken nedan senast 22/9. Kampanjen pågår mellan 1–31 oktober.

Anmäl er aktivitet digitalt här.
När ni har genomfört era aktiviteter, skicka in en eller flera bild från era aktiviteter ihop med datum för respektive aktivitet och hur många medlemmar ni lyckats värva till: malin.karlsson@iogt.se

Tips inför Kafferep – Fika för alla
Inbjudan

Inbjudan är viktig! Var tydlig med att det inte är ett internt arrangemang utan att alla är välkomna. På www.iogt.se/nyheter/profilera/ finns mallar ni kan använda.

Tid och plats måste förstås framgå, men också vem som arrangerar, lite om programpunkterna och om det är någon entréavgift.

Affischera på offentliga platser (affären, biblioteket, anslagstavlor etc), tryck upp och ha med när ni är ute och värvar under Fika för alla och be medlemmarna dela ut i brevlådor i närheten där man bor. Ett billigt sätt att sprida arrangemanget är att använda Facebook och troligen har ni någon medlem som använder Facebook som skulle kunna ta ansvar för det. Fundera också om ni har råd att sätta in en tidningsannons, eller använd gratistjänsterna i tidningen ”Föreningsnytt” eller motsvarande. En snygg inbjudan som sprids hjälper inte bara till att dra folk till ert kafferep, den visar också upp och marknadsför IOGT-NTO på ett tydligt sätt.

Program
Vad vill ni ska hända på ert kafferep? Fika förstås, men också andra programpunkter. Ett kulturinslag är alltid uppskattat och kan vara mycket olika saker, tex musikunderhållning, föreläsning, allsång, stand-up, bildvisning eller trolleri. Tänk på att alltid kontakta er NBV-avdelning och rapportera det som kulturarrangemang. Glöm inte att tacka de som medverkat.

Tänk gärna in någon programpunkt där deltagarna blir involverade, en enkel tävling, musikkryss, tipspromenad inomhus eller liknande. Då får alla möjlighet att prata med varandra, ni kan smyga in lite IOGT-NTO-kunskap och lotta ut profilprylar.

Lokalen
Förbered och gör iordning lokalen så att den är välkomnande. Möblera och duka gärna borden så att det blir naturligt att prata i små grupper. Se till att ni som är medlemmar sätter er vid olika bord så att det blir blandning och ingen behöver sitta ensam. Det är ett väldigt enkelt sätt att få alla att känna sig välkomna och ökar chansen till trivsel och att man vill komma tillbaka.

Duka fint och använd gärna våra IOGT-NTO-servetter. Lägg ut informationsmaterial om IOGT-NTO på borden. Fundera över om ni har kaffebrödsfaten och termosar på varje bord eller om ni ska gå runt och servera.

En detalj som är uppskattad är att ordna något särskilt för barnen. T.ex. att i en del av lokalen ha en liten ”barnhörna” där det finns lite rit-grejer, spel eller pussel. Då trivs både barn och föräldrar hos IOGT-NTO.

Värdskap
Se till att alla känner sig välkomna! Kanske kan någon hälsa välkommen redan när man hänger av sig kläderna och visa tillrätta. När det börjar hälsar någon välkommen lite mer ”officiellt” och berättar kort om IOGT-NTO och vad som kommer att hända. En idé kan vara att ha en värd vid varje bord som ser till att alla trivs och att det finns kaffe/thé och kakor till alla.

Värvning
Tänk in värvning i ert arrangemang. Förhoppningsvis kommer det många som ännu inte är medlemmar till ert kafferep. Och har de kommit till er lokal och ert arrangemang är det ju nästan konstigt om de får inte mer information om IOGT-NTO och möjligheten att bli medlem. Det finns många små enkla sätt att väva in värvning naturligt i arrangemanget. Den som hälsar välkommen berättar lite om IOGT-NTO och möjligheten att bli medlem, på kaffeborden har ni lagt ut informationsfoldrar och någon har kanske ett särskilt uppdrag att tänka värvning genom att mingla runt och prata med folk etc.

En annan idé är att göra någon enkel tävling där var och en fyller i svar på en talong som man lämnar in. På talongen fyller alla i namn och telefonnummer samt kryssar för om man är intresserad att veta mer om IOGT-NTO. Efteråt kontaktar ni alla som kryssat att de vill veta mer.

Punktinsatser
Ett sådant här arrangemang kan vara ett utmärkt sätt att engagera flera medlemmar att göra en liten punktinsats. Kanske kan någon som annars inte har så mycket tid för föreningsverksamheten hjälpa till med detta. Nyckeln till att lyckas med detta är att fråga! Många blir glada för frågan om att hjälpa till med det lilla. Det kan handla om att baka en sorts kakor, hjälpa till med dukning eller möblering, affischera innan eller vara värd. Dessutom blir det roligare att arrangera om man är många som hjälps åt.

För ytterligare information, kontakta Malin Karlsson via e-post, malin.karlsson@iogt.se eller via telefon, 0730-98 85 98.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00