Nyheter

Budget 2020: Minskade resurser till ANDT-området

Trots att det alkohol- och narkotikarelaterade våldet i samhället ökar vill nu regeringen i sin budget skära ned på anslaget till ANDT- arbetet med ytterligare 70 miljoner. Det innebär en halvering av tillskottet sedan 2018.

Av: , 2019-09-20

M vill ha söndagsöppet på systembolaget

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på systembolaget, rapporterar Sveriges radio. 
– ”Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt,” säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.
M-ledningen kommer att föreslå den nya linjen …

Av: , 2019-09-13

Gårdsförsäljning leder till att svenska detaljmonopolet inte kan vara kvar

Frågan om att möjliggöra så kallad gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har återigen tagits upp. Enligt Januariöverenskommelsen ska en utredning om gårdsförsäljning utföras, detta trots att frågan utretts två gånger tidigare.
Slutsatserna från tidigare utredningar är tydliga – att öppna upp för ”gårdsförsäljning” leder till att det svenska detaljhandelsmonopolet för alkohol inte …

Av: Karin Berg, 2019-07-05

Äldres drickande oroar forskare

I Sverige har äldres alkoholkonsumtion ökat kraftigt de senaste åren, samtidigt som vi också vet att äldre drabbas hårdare av alkoholens både omedelbara och långsiktiga effekter.
Tisdagen den 2 juli arrangerade IOGT-NTO ett seminarium i Almedalen på temat: ”Alkohol, äldre och samhällets ansvar”. Moderator var Kim Reenaas, Generalsekreterare för IOGT-NTO. I …

Av: Karin Berg, 2019-07-03

Flygfritt IOGT-NTO, ett av stegen mot hållbar utveckling

Klimatfrågan är viktigare än någonsin. IOGT-NTO vill på detta sätt gå i bräschen med att utveckla hållbara sätt att genomföra verksamhet i Sverige och internationellt.
Under 2020 kommer flygstopp att råda i IOGT-NTO:s verksamhet inom Sverige och övriga Europa. Från och med 2021 ska i princip inga flygresor inom Europa genomföras.
Att …

Av: Karin Berg, 2019-07-01

Ny EU-dom: Skärpta regler mot e-handel av alkohol

Inköp av alkohol på internet från utlandet har ökat kraftigt de senaste åren – sett ur en tioårsperiod har internethandelns andel gått från 0,2 % till 1,3 % av totalkonsumtionen. En dom i EU-domstolen och Finska högsta domstolen ger nu EU-länder rätt att agera mot näthandeln.

Av: , 2019-05-28

Debatt: För en ljusnande framtid med mindre våld

De allra flesta av oss hälsar nog våren och den annalkande sommaren med glädje och förväntan. Det är en tid då ljus och värme återvänder och lockar fram naturens grönskande magi. En hoppfull tid då ett pärlband av röda dagar leder fram mot en välbehövlig semester och god mat i sällskap av vänner och bekanta.

Av: , 2019-05-23

Kim Reenaas klar som ny generalsekreterare

Kim Reenaas kommer senast från en tjänst på Elsäkerhetsverket där hon genom sitt ledarskap varit drivande i förändringsarbetet som resulterat i att Elsäkerhetsverket tilldelats priset Sveriges modernaste myndighet 2017.

Av: , 2019-05-02

Svenska pensionssparare blir delägare i cannbisaktier

Nyheten att över fyra miljoner svenska pensionssparare har blivit delägare i cannabisaktier, något som Drugnews.se var först med att avslöja, får såväl mig som våra medlemmar och många andra att gå i taket, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero. Inte minst eftersom det är statliga AP7 fonden som står bakom innehavet.
Att …

Av: Karin Berg, 2019-04-05

IOGT-NTO satsar på skuggstrategi i samarbete med expertgrupp

Den 11 februari drog IOGT-NTO igång sin senaste satsning inom politikområdet, vilket tidningen Accent var först att rapportera om. I nära samarbete med experter och övriga organisationer ska IOGT-NTO ta fram ett alternativ till regeringens framtida ANDT-strategi.
IOGT-NTO har länge varit kritiska till den nuvarande ANDT-strategin, på grund av att det …

Av: , 2019-02-11

DN missar att alkoholkonsumtionen styrs av fler faktorer än pris

Den 4 januari publicerade DN en ledare som innehåller flera felaktigheter om alkoholinförseln och dess effekter på alkoholkonsumtionen. DN skriver:
”Nya friheter i stället för nya förbud är inte någon oprövad tanke. Ett antal nyårsaftnar i början på 2000-talet utökades ransonen alkohol vi fick ta med oss från resor i EU-länder …

Av: Karin Berg, 2019-01-10

IOGT-NTO: Maktspelet kring regeringsbildningen äventyrar folkhälsan

Annie Lööfs krav på att socialdemokraterna ska tillåta gårdsförsäljning är ett direkt hot mot Systembolagets alkoholmonopol och i förlängningen tryggheten och folkhälsan.
”Om Socialdemokraterna går med Centerpartiets krav på att tillåta gårdsförsäljning kommer det att medföra en enorm kostnad för folkhälsan eftersom gårdsförsäljning inte är förenligt med Systembolagets alkoholmonopol”, säger Johnny …

Av: , 2018-11-28

IOGT-NTO går in som sponsor för Hammarby bandy

Nu går IOGT-NTO in som stolt sponsor för Hammarby bandy. Avtalet gäller under säsongen 2018/19 med syftet att främja en alkoholfri bandykultur. 
Tillsammans med IOGT-NTO kommer Hammarby bandy bland annat verka för en alkoholfri läktardel.
”Vi är oerhört glada och stolta över samarbetet med IOGT-NTO. Genom det här initiativet hoppas vi på …

Av: , 2018-10-31

Debatt: Vi har rätt att få veta – och kunna göra aktiva val

Det är oktober och vi köper rosa produkter och rosa band för att visa omtanke och stötta bröstcancerforskningen. Det är lätt att tro att bara forskningen får tillräckligt med pengar så kommer färre kvinnor att dö i cancer. Men hur ser det ut i verkligheten och hur får vi tillgång …

Av: , 2018-10-20

Inför cancervarning på alkoholflaskor i Sverige

Konsumtion av alkohol är, efter rökning, den näst största faktorn bakom sjukdomsbördan av cancer globalt enligt en uppskattning gjord av WHO. Ändå vet bara 23 procent av de tillfrågade i Sverige att alkohol är relaterat till cancer.
-Sverige bör liksom Irland införa obligatoriska varningstexter för cancer på alkoholdrycker, liknande de som …

Av: Karin Berg, 2018-10-11

Fem tips på alkoholfria bubbel

Den 1 oktober drog kampanjen Sober October igång, för sjunde året i rad. Därför vill vi passa på att ge fem fräscha tips på alkoholfria mousserande viner som finns på både Systembolaget och i flera matbutiker.
* Som alkoholfri räknas alla drycker med en alkoholhalt under 0.5 %. Den exakta procentsatsen redovisas under …

Av: Karin Berg, 2018-10-05

Succé för IOGT:s världskongress i Sigtuna

Den 6-11 augusti ägde IOGT Internationals världskongress rum i Sigtuna, något tidningen Accent var först att rapportera om. Arrangemanget lockade nära 300 deltagare från 41 länder.
Syftet med kongressen var att diskutera gemensamma mål men framför allt att mötas utifrån en mångfald av erfarenheter, åsikter och kunskaper.
”Vi är oerhört glada och stolta …

Av: , 2018-08-20

Debatt: Våga se barnen med missbrukande föräldrar

Av barn som vuxit upp med föräldrar som har missbruksproblem eller lider av psykisk sjukdom uppger 77 procent att de blivit utsatta för någon form av misshandel. Trygga vuxna kan bli en viktig motkraft i deras liv, skriver Mona Örjes förbundsordförande Junis, IOGT-NTO-rörelsens juniorförbund och Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i …

Av: Karin Berg, 2018-07-03

Alkoholindustrin satsar 80 miljoner för att öka din alkoholkonsumtion

Alkoholindustrin satsar mer än 80 miljoner kronor i EU årligen på att förhindra och försena EU-lagstiftning. Målet är att tjäna tillbaka pengarna och mer därtill genom en bibehållen eller ökad konsumtion. Folkhälsokostnaderna bär däremot skattebetalarna i EU genom ökat tryck på vården och rättsväsendet. Detta måste klargöras både för medborgare …

Av: , 2018-07-02

Regeringen föreslår permanent hemkörning av alkohol

Regeringen vill införa hemkörning av alkohol från Systembolaget till hela landet.
”Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service. Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna”, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.
Den nuvarande försöksverksamheten pågår i Askim, …

Av: Karin Berg, 2018-06-29

Jonatan Hjort blir ny VD för Miljonlotteriet

Miljonlotteriets styrelse har i samråd med ägaren (IOGT-NTO) beslutat att Jonatan Hjort tillträder som ny VD för Miljonlotteriet, detta sker med omedelbar verkan.
Vi ser att Miljonlotteriet står inför nya utmaningar och tror att Jonatan Hjort med sin ledarerfarenhet är rätt person för uppdraget, säger Peter Moilanen, generalsekreterare IOGT-NTO. Hjort har …

Av: , 2018-06-20
IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00