Nyheter

Svenska pensionssparare blir delägare i cannbisaktier

Nyheten att över fyra miljoner svenska pensionssparare har blivit delägare i cannabisaktier, något som Drugnews.se var först med att avslöja, får såväl mig som våra medlemmar och många andra att gå i taket, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero. Inte minst eftersom det är statliga AP7 fonden som står bakom innehavet.
Att …

Av: Karin Berg, 2019-04-05

IOGT-NTO satsar på skuggstrategi i samarbete med expertgrupp

Den 11 februari drog IOGT-NTO igång sin senaste satsning inom politikområdet, vilket tidningen Accent var först att rapportera om. I nära samarbete med experter och övriga organisationer ska IOGT-NTO ta fram ett alternativ till regeringens framtida ANDT-strategi.
IOGT-NTO har länge varit kritiska till den nuvarande ANDT-strategin, på grund av att det …

Av: , 2019-02-11

DN missar att alkoholkonsumtionen styrs av fler faktorer än pris

Den 4 januari publicerade DN en ledare som innehåller flera felaktigheter om alkoholinförseln och dess effekter på alkoholkonsumtionen. DN skriver:
”Nya friheter i stället för nya förbud är inte någon oprövad tanke. Ett antal nyårsaftnar i början på 2000-talet utökades ransonen alkohol vi fick ta med oss från resor i EU-länder …

Av: Karin Berg, 2019-01-10

IOGT-NTO: Maktspelet kring regeringsbildningen äventyrar folkhälsan

Annie Lööfs krav på att socialdemokraterna ska tillåta gårdsförsäljning är ett direkt hot mot Systembolagets alkoholmonopol och i förlängningen tryggheten och folkhälsan.
”Om Socialdemokraterna går med Centerpartiets krav på att tillåta gårdsförsäljning kommer det att medföra en enorm kostnad för folkhälsan eftersom gårdsförsäljning inte är förenligt med Systembolagets alkoholmonopol”, säger Johnny …

Av: , 2018-11-28

IOGT-NTO går in som sponsor för Hammarby bandy

Nu går IOGT-NTO in som stolt sponsor för Hammarby bandy. Avtalet gäller under säsongen 2018/19 med syftet att främja en alkoholfri bandykultur. 
Tillsammans med IOGT-NTO kommer Hammarby bandy bland annat verka för en alkoholfri läktardel.
”Vi är oerhört glada och stolta över samarbetet med IOGT-NTO. Genom det här initiativet hoppas vi på …

Av: , 2018-10-31

Debatt: Vi har rätt att få veta – och kunna göra aktiva val

Det är oktober och vi köper rosa produkter och rosa band för att visa omtanke och stötta bröstcancerforskningen. Det är lätt att tro att bara forskningen får tillräckligt med pengar så kommer färre kvinnor att dö i cancer. Men hur ser det ut i verkligheten och hur får vi tillgång …

Av: , 2018-10-20

Inför cancervarning på alkoholflaskor i Sverige

Konsumtion av alkohol är, efter rökning, den näst största faktorn bakom sjukdomsbördan av cancer globalt enligt en uppskattning gjord av WHO. Ändå vet bara 23 procent av de tillfrågade i Sverige att alkohol är relaterat till cancer.
-Sverige bör liksom Irland införa obligatoriska varningstexter för cancer på alkoholdrycker, liknande de som …

Av: Karin Berg, 2018-10-11

Fem tips på alkoholfria bubbel

Den 1 oktober drog kampanjen Sober October igång, för sjunde året i rad. Därför vill vi passa på att ge fem fräscha tips på alkoholfria mousserande viner som finns på både Systembolaget och i flera matbutiker.
* Som alkoholfri räknas alla drycker med en alkoholhalt under 0.5 %. Den exakta procentsatsen redovisas under …

Av: Karin Berg, 2018-10-05

Succé för IOGT:s världskongress i Sigtuna

Den 6-11 augusti ägde IOGT Internationals världskongress rum i Sigtuna, något tidningen Accent var först att rapportera om. Arrangemanget lockade nära 300 deltagare från 41 länder.
Syftet med kongressen var att diskutera gemensamma mål men framför allt att mötas utifrån en mångfald av erfarenheter, åsikter och kunskaper.
”Vi är oerhört glada och stolta …

Av: , 2018-08-20

Debatt: Våga se barnen med missbrukande föräldrar

Av barn som vuxit upp med föräldrar som har missbruksproblem eller lider av psykisk sjukdom uppger 77 procent att de blivit utsatta för någon form av misshandel. Trygga vuxna kan bli en viktig motkraft i deras liv, skriver Mona Örjes förbundsordförande Junis, IOGT-NTO-rörelsens juniorförbund och Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i …

Av: Karin Berg, 2018-07-03

Alkoholindustrin satsar 80 miljoner för att öka din alkoholkonsumtion

Alkoholindustrin satsar mer än 80 miljoner kronor i EU årligen på att förhindra och försena EU-lagstiftning. Målet är att tjäna tillbaka pengarna och mer därtill genom en bibehållen eller ökad konsumtion. Folkhälsokostnaderna bär däremot skattebetalarna i EU genom ökat tryck på vården och rättsväsendet. Detta måste klargöras både för medborgare …

Av: , 2018-07-02

Regeringen föreslår permanent hemkörning av alkohol

Regeringen vill införa hemkörning av alkohol från Systembolaget till hela landet.
”Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service. Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna”, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.
Den nuvarande försöksverksamheten pågår i Askim, …

Av: Karin Berg, 2018-06-29

Jonatan Hjort blir ny VD för Miljonlotteriet

Miljonlotteriets styrelse har i samråd med ägaren (IOGT-NTO) beslutat att Jonatan Hjort tillträder som ny VD för Miljonlotteriet, detta sker med omedelbar verkan.
Vi ser att Miljonlotteriet står inför nya utmaningar och tror att Jonatan Hjort med sin ledarerfarenhet är rätt person för uppdraget, säger Peter Moilanen, generalsekreterare IOGT-NTO. Hjort har …

Av: , 2018-06-20

IOGT International blir officiell partner till WHO

IOGT International har sitt huvudkontor i Stockholm och den svenska IOGT-NTO-rörelsen är en av medlemmarna som representerar Sverige.
– För våra medlemmar betyder det mycket att nykterhetsrörelsen ses som en viktig spelare i FN sammanhang. Alkoholens många negativa effekter har stor påverkan på hälsa, ekonomisk produktivitet och mänskliga rättigheter världen över …

Av: Karin Berg, 2018-05-25

Alkoholkommissionen – alkoholindustrin föreslår hur alkoholpolitiken ska utvecklas

Idag, den 18/5, tillsätter Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) och Sveriges Bryggerier en egen alkoholkommission med syftet att belysa hur den svenska alkoholpolitiken fungerar i dag och hur den kan utvecklas.
– Att svenska alkoholindustrin bildar en kommission som ska föreslå hur alkoholpolitiken bör utvecklas är ungefär som om tobaksindustrin skulle tillsätta …

Av: Karin Berg, 2018-05-18

Tre av fyra slag utdelas på fyllan

Alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället. Det effektivaste sättet att bekämpa våldet och skapa ett tryggare samhälle är att begränsa alkoholkonsumtionen. Ändå lyser satsningarna för en minskad totalkonsumtion med sin frånvaro inför valet i höst.
– Vi vet att alkohol ökar våldet och otryggheten i samhället. Men …

Av: Karin Berg, 2018-05-10

Paul Svensson är årets Alkoholnormsutmanare

I samband med firandet av folknykterhetens dag på Skansen delar IOGT-NTO ett pris till en person eller organisation som på något sätt belyst, brutit eller problematiserat alkoholnormen. Priset delas ut av IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero. 
2018 års Alkoholnormsutmanare är Fotografiska museets matkreatör Paul Svensson, för den innovativa idén med signaturdrinkar. Drinkar skapade för att smaka …

Av: Karin Berg, 2018-05-09

IOGT-NTO:s behandlingshem öppnar egen avgiftning

Den 17 april öppnade IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm en egen avdelning för avgiftning, vilket tidningen Accent var först att rapportera om.
Initiativet syftar till att minska risken för återfall på hemmaplan genom en sammanhållen vårdkedja som sträcker sig upp till två år eller längre, där nu även avgiftning kommer att ingå …

Av: , 2018-04-19

DN blandar äpplen och päron och desinformerar läsarna

Den 16/4 publicerade Dagens Nyheter en ledare med rubriken ”Folk kommer att jämföra druvor – inte alkoholhalt”. Vad som är häpnadsväckande är att en av landets mest välrenommerade morgontidningar använder sig av faktafel för att förklara att IOGT-NTO har fel i debatten kring gårdsförsäljning.
Artikeln går ut på att förklara att IOGT-NTO …

Av: , 2018-04-16

IOGT-NTO beklagar marknadsdomstolens interimistiska beslut

IOGT-NTO beklagar Patent- och marknadsöverdomstolens interimistiska beslut kring försäljningsmetoder via telemarketing, den 13 april. Beslutet är inte i linje med den branschpraxis som finns och som bygger på gällande lag.
– Vår intention har alltid varit att göra rätt. Vi har gjort vad vi kunnat för att säljare ska följa våra …

Av: Karin Berg, 2018-04-13

Socialutskottet springer alkoholindustrins ärenden

Riksdagens socialutskott vill driva på för att det ska bli lagligt med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
IOGT-NTO tycker att majoriteten av socialutskottets riksdagsledamöter springer alkoholindustrins ärenden när de uppmanar regeringen till att verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol.
Det är anmärkningsvärt att de som ska …

Av: Karin Berg, 2018-04-12

Debatt i Metro: Killar, sluta supa och börja snacka

En sak kan konstateras; det är inte alltid en dans på rosor att vara man. Enligt samhällets oskrivna regler ska ”riktiga” män klara sig själva. Dessutom förstärker vår starka alkoholnorm mansrollen, skriver representanter från Make Equal, IOGT-NTO och Studiefrämjandet i Metro debatt idag.
Jag var egentligen inte den där ”roliga partysnubben”. …

Av: Karin Berg, 2018-03-19

Ökad resandeinförsel men minskning av smuggling av alkohol

Under 2017 ökade resandeinförseln av alkohol samtidigt som köp av smugglad alkohol minskade. Den totala alkoholkonsumtionen ligger däremot kvar på samma nivå under 2017 som året innan. Det framgår av PM:et ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2017”, som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har presenterat.
Resenärers införsel av alkohol till Sverige ökade …

Av: Karin Berg, 2018-03-15
IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00