4 saker du inte visste om alkoholskatt

Det skriks högt när alkoholskatt kommer på tal. Här är fyra saker du borde veta om alkoholskatt.

Katten på bilden är oskyldig och har ingen koppling till alkoholindustrin.
Katten på bilden är oskyldig och har ingen koppling till alkoholindustrin.

Alkoholindustrin skiter totalt i Sveriges alkoholpolitik!
Alkoholindustrin sänker priser på Systembolaget för att inte minska sin försäljning. Men avsikten med skattehöjningen var den motsatta. Skatten höjs eftersom det är skadligt med alkohol och höjda priser leder till minskad konsumtion och därmed skador. Det faller under den här kloka devisen att det är bättre att arbeta än att supa, som före detta finansminister Anders Borg sa 2013.
Källa

Sänkt pris på alkohol kostar mer
Priset på alkohol är en av de viktigaste faktorerna för uppnå en minskad alkoholkonsumtion och därmed minska alkoholens samhällskostnader. Liksom för varor i allmänhet är prissambandet starkt: ökar priset minskar efterfrågan och vice versa. Flera samlade studier visar tydligt att prishöjningar av alkohol minskar alkoholkonsumtionen bland alla konsumentgrupper. Därför är skattehöjningar på alkohol nödvändigt och bra.
Källa 

Skattesatsen på öl och vin har sjunkit med över 20% sedan 1995
Alkohol har bara blivit billigare och billigare med åren. Inte riktigt den bilden du fått va? De senaste två åren har priset börjat öka eftersom man gjort två skattehöjningar. Men vi är fortfarande inte på samma nivå som vi var 1995.
Skattesats index 11
Källa: SCB

Sverige har näst lägst alkoholskatt på öl och vin i Norden
En flaska alkoholfritt på att du trodde vi har högst skatt på öl och vin? Tittar vi på våra grannländer så ligger vi näst lägst. Norge och Island toppar ligan på högst alkoholskatt.
Alkoholskatt i norden
Källa  

Vi vet inte hur det är med dig. Men vi tänker stoppa alkoholindustrin. Vill du vara med?Bli medlembild 4-saker-01

Av: Samuel Somo, 2015-04-06

Kommentarer

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00