Paul Svensson är årets Alkoholnormsutmanare

Fotograf: Johan Ståhlberg

I samband med firandet av folknykterhetens dag på Skansen delar IOGT-NTO ett pris till en person eller organisation som på något sätt belyst, brutit eller problematiserat alkoholnormen. Priset delas ut av IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero. 

2018 års Alkoholnormsutmanare är Fotografiska museets matkreatör Paul Svensson, för den innovativa idén med signaturdrinkar. Drinkar skapade för att smaka som bäst utan alkohol där alkoholkonsumenten istället får göra ett aktivt val genom att addera alkohol.

— De regler och normer som finns kring alkohol i sociala sammanhang är otroligt starka och märks först när en person bryter mot dem. Att dricka alkoholfritt i en miljö där majoriteten dricker alkohol kan vara pressande och den som ställer sig utanför alkoholnormen måste ofta förklara och ibland försvara sitt ställningstagande, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Motiveringen lyder:

”Paul Svensson matkreatör på Fotografiskas restaurang tilldelas priset för den innovativa idén att servera signaturdrinkar skapade för att smaka som bäst utan alkohol. Den som önskar alkohol får istället göra ett aktivt val och välja till det. Genom detta upplägg sätts alkoholnormen i fokus på ett sätt som lyfter kvaliteten och tillgängligheten av alkoholfritt. Något som i sin tur skapar diskussion och reflektion kring alkoholens roll i sociala sammanhang.”

Priset delas ut vid Ordenshuset Brofästet på Skansen under firandet av Folknykterhetens dag den 10 maj 2018, kl. 13.30.

Länkar

Klicka in till Fotografiska här

Av: Karin Berg, 2018-05-09

Kommentarer

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00