App från Systembolaget ska få kunder att dricka mindre

Systembolaget lanserar appen Promillekoll som ska få kunder att dricka mindre och få kontroll över sin alkoholkonsumtion.

– Vi har tagit fram den som ett redskap för att göra det lite lättare att inte dricka för mycket. Syftet med appen är helt enkelt att minska berusningsdrickandet och hjälpa de som vill reflektera över sin alkoholkonsumtion och göra mer hälsosamma val, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Drugnews.

I appen kan användaren, inför en festkväll, skriva in ålder, vikt, längd och kön,samt vad och hur mycket man planerar dricka. Man kan även registrera de drycker man konsumerar och i realtid följa sin promillenivå. Men appen slutar att fungera vid 0,8 promille, oavsett hur mycket mer som dricks.
– Den är inte avsedd för tävlingsdrickande, utan för att dricka mindre. Och den är inte heller en alkomätare för trafiken, säger Agén.

IOGT-NTO förbundsordförande Anna Carlstedt ställer sig tveksam till appen:
– Systembolaget har ett socialt ansvar att minska konsumtion av alkohol. Bra att pröva olika alternativ, men jag är skeptisk till att en mobilapp klarar det. Istället är det nog bättre att låta alkohol ta mindre plats och festa mer med systemets alkoholfria drycker, säger Anna Carlstedt i en kommentar till Drugnews.

De flesta som dricker alkohol är kloka och smarta, och ändå är det så svårt att dricka lagom. Grupptryck och alkoholkultur påverkar och dessutom är ju alkohol beroendeskapande i sig, fortsätter Anna.

Appen går att ladda ned kostnadsfritt för Iphone och Android-mobiler.

Av: Henry Cohen, 2012-09-26

Kommentarer

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00