Därför är hemleverans ett problem

Regeringen har beslutat att låta Systembolaget starta ett försök med hemleverans av alkohol i höst. Försöket kommer ske i sex regioner runt om i landet.

Såhär kan det se ut när Systembolaget börjar med hemleverans.
Såhär kan det se ut när Systembolaget börjar med hemleverans.

IOGT-NTO menar att förslaget riskerar att öka konsumtionen och ytterligare öka de baksidor alkoholen orsakar.

– Forskning visar att ökar tillgängligheten så ökar också skadorna. Frågar man något av de 400 000 barn som lever i familjer med beroende i Sverige så tror jag inte att något av dem skulle vilja ha det här förslaget, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

En annan aspekt där IOGT-NTO är kritiska är bland annat hur kontroller av ålder och nykterhet ska fungera.

– Man har haft ett system med hemleverans i Norge i flera år och det man kan se är att det blir bekymmersamt med ålderskontrollerna och i möten med berusade människor. Det blir många svåra samtal att ta och man får ta dem själv utan kollegor som stöd, vilket man har i en Systembolagsbutik, säger Anna Carlstedt.

Från och med den 6:e november inleds försöken i Stockholms län och då kan Sollentunaborna beställa hem alkohol till dörren. Kort därefter blir tjänsten tillgänglig även i Nacka, Johanneshov och Bromma.

Sara Heine, verksamhetschef på IOGT-NTO, säger till Aftonbladet att hon inte tycker att hemkörningstjänsten är bra eftersom personer med alkoholproblem slipper visa hur mycket de dricker.
– Det kan vara jobbigt att gå till systemet för att det märks hur mycket och hur ofta man handlar. Hemleveranser gör att man slipper det. Detta kan givetvis också bli jobbigt personernas barn och anhöriga, säger Sara Heine i en kommentar till Aftonbladet. Hela artikeln går att läsa här: ”De med problem får förvärrad situation”.

Anna Carlstedt har uttalat sig om hemleverans från Systembolaget i TV4:s Nyheterna, klicka på bilderna nedan för att komma till klippen.

Hemleverans av alkohol får kritik:

Hemleverans%20av%20alkohol%20f%C3%A5r%20kritik

Längre inslag i Nyheterna, börjar 04:08 in i klippet:

Nyheterna%2019:00

Av: Henry Cohen, 2012-09-17

Kommentarer

2 kommentarer på “Därför är hemleverans ett problem”

  1. Visst är dt märkligt att just TV 4, som mannars är mycket alkoholliverla, låter IOGT-NTO komma till tals. Tyvärr fick nog inte SVT som ju bevakar ett mycket större fält av nyheter och i de allrqa flesta fall är mycket mera trovärdiga ioch seriösa än TV4 inte plats med någon kommentar om från nykterhetsrörelsen när det gäller regeringens beslut om hemleverans.
    Det är tråkigt för att SVT har mångdubbelt fler tittare öä¨
    än reklamkanalen och då borde IOIGT-NTOs åsikter bättre komma till tals i SVT.

  2. [...] med hemleverans. Något som är direkt felaktigt och som enkelt går att motbevisa genom att läsa det här inlägget på vår webbplats.Där kan man även titta på den intervju IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt [...]

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00