IOGT-NTO kritiserar alkoholleverans till jobbet

Nästa år blir det fritt fram att beställa alkohol till jobbet via Systembolaget. – Det här är ju vansinnigt! Vad är nästa steg? säger Anna Carlstedt, förbundsordförande, till tidningen Metro.

Såhär kan det se ut när Systembolaget börjar med hemleverans.
Såhär kan det se ut när Systembolaget börjar med hemleverans.

Från och med hösten 2013 kommer det gå att beställa alkohol till jobbet, om arbetsplatsen är belägen inom ett postområde som Systembolaget kör ut till, skriver tidningen Metro idag.
– Det här är helt uppåt väggarna, Vi behöver verkligen inte mer och lättare alkohol, så det känns otroligt onödigt att den ska börja levereras till jobbet nu också, säger Anna Carlstedt i en kommentar.

För ungefär en månad sen inledde Systembolaget sin nya hemkörningssatsning i ett försöksområde i Stockholm och nästa år utökas försöket till sex län.

Än så länge har det bara varit möjligt att beställa till sin hemadress, men till hösten ska det alltså gå att få alkoholen levererad dit man själv önskar, till exempel sin arbetsplats.
– Det finns ett kundönskemål att få hemkörning till andra platser, sommarstugan till exempel, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Metro

Lennart Agén säger vidare till Metro att är möjligt att detta blir den nya afterwork-grejen, men det är väldigt olika från arbetsplats till arbetsplats hur man ställer sig till det. Han tror inte heller att det här kommer att göra tillvaron svårare för människor med alkoholproblem:
– Nej, vi har samma försäljningsregler vid hemkörning som i butiker, så det är samma förutsättningar som om du handlar i butik. Där kan du ju också handla till flera kamrater.

Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO, har en annan uppfattning:
– Systembolaget vill få det att framstå som att det här är en service och inga bekymmer, men vi ser baksidorna. Många som dricker för mycket tycker att det är jobbigt och skamfyllt att gå till Systembolaget, och att det är mycket skönare att beställa hem det. Vi möter många barn till beroende som inte alls gillar det här med hemleverans.

Att det nu blir möjligt att beställa även till jobbet tycker hon är katastrof, eftersom afterwork som fenomen redan i dag slår hårt mot många människor med alkoholproblem:
– Vi får hela tiden berättelser från dem som känner att det förväntas att man är med och dricker med kollegerna, för att vara med i gemenskapen, men som sitter kvar på rummet eller går hem istället för att vara med, säger hon till Metro, och fortsätter:
– Vi har ju kommit överens i Sverige om att vi ska ha en ordning där det är lite krångligt och dyrt att få tag i alkohol. Och därför dricker vi nästan minst i Europa. Varför inte börja köra varannan ”aw” alkoholfri i stället?

Av: Henry Cohen, 2012-12-07

Kommentarer

En kommentar på “IOGT-NTO kritiserar alkoholleverans till jobbet”

  1. Nicklas

    Att INTE gå på AW för att det "förväntas att du dricker" och du inte vill dricka är en dålig ursäkt. Det är bara att säga "jag dricker inte". Svaret på följdfrågan är "jag är för gammal för att börja".
    Om du dricker mineralvatten istället blir du lika pissenödig men inte lika odräglig efter några timmar.

    Det tråkiga på en tillställning med alkohol är egentligen att alla andra till slut säger vad de innerst inne tycker och efteråt skyller på spriten om det blir fel. En som inte dricker kan ju inte skylla på det och kanske därför drar sig från att säga det den egentligen vill.

    Jag dricker inte och går på tillställningar ändå, oavsett om det är AW, kurser eller vad det nu kan vara.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00