M vill ha söndagsöppet på systembolaget

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på systembolaget, rapporterar Sveriges radio. 

– ”Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt,” säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

M-ledningen kommer att föreslå den nya linjen på den kommande partistämman i oktober. Går förslaget igenom blir M det första riksdagspartiet att driva frågan om söndagsöppet på Systembolaget.

Inom IOGT-NTO är man skeptisk till förslaget och menar att en ökad tillgänglighet snarare skulle föra med sig negativa effekter på både individ- och samhällsnivå.

– ” Att urholka dagens detaljhandelsmonopol vore djupt olyckligt. Vi vet att det kommer leda till ökade skador, ökat våld och därmed en högre belastning på polisväsendet och en redan ansträngd hälso- och sjukvård, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

– ” Det blir ett dyrt pris för alla barn och unga som växer upp i missbruksmiljöer och inte minst för alla skattebetalare. Moderaterna borde fokusera mer på att öka tryggheten och förbättra folkhälsan i samhället,” avslutar Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Av: , 2019-09-13
IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00