Storsatsning stoppade spritbussarna

Spritbussar

Det har länge varit ett problem att barn och unga kunnat köpa smugglad alkohol i Sverige genom olika olagliga försäljare. Den verksamheten har nu försvagats rejält tack vare en gemensam satsning mellan flera olika myndigheter för att komma åt en av de största källorna till den här smugglade alkoholen, så kallade ”spritbussar”. Spritbussar är organiserade bussresor till främst Tyskland med inhyrda personer som utger sig för att vara passagerare i syfte att föra in stora mängder alkohol som sedan säljs illegalt i Sverige.

I slutet av 2015 gav regeringen ett uppdrag till ett flertal myndigheter att hitta nya sätt att samarbeta för att kunna stoppa spritbussar och annan olaglig införsel till Sverige. Innan insatsen startade passerade i genomsnitt 20 spritbussar i veckan gränsen, med i genomsnitt 12 ton alkohol per buss. När uppdraget redovisades i början av oktober i år framgick att spritbussarna så gott som helt försvunnit.

Det här är en fantastisk framgång och något även vi inom IOGT-NTO ska vara stolta över. Vi har under flera år i möten med både Finansminister Magdalena Andersson, Socialdepartementet och Tullverket lyft behovet av att agera mot den här verksamheten. Det resulterade i uppdraget som Regeringen gav och nu, knappt ett och ett halvt år senare har spritbussarna försvunnit, och med dom ca 240 ton alkohol i veckan som tidigare fördes in illegalt i Sverige.

Vill du läsa mer kring vilka myndigheter som varit inblandade eller hur de arbetat för att nå det här resultatet så kan du läsa slutrapporten till Regeringen här

Här kan du läsa mer om vårt framgångsjobb ”Så försvann alkoglass från butikerna”

Av: Karin Berg, 2017-10-12

Kommentarer

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00