Miljonlotteriet

Miljonlotteriet startades 1964. Syftet var att skapa ännu bättre förutsättningar för IOGT-NTO att förverkliga drömmen om en värld där alkohol och andra droger inte förhindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

loggo miljonlotteriet

Sedan år 2000 har Miljonlotteriet bidragit med mer än 1,8 miljarder kronor till IOGT-NTO-rörelsens verksamhet. 50 goda gärningar är en sammanställning med exempel på verksamhet som möjliggörs av Miljonlotteriets kunder.

Ditt stöd gör skillnad
Läs mer om miljonlotteriets samarbete med Vit jul

50_goda_gärningar_Sida_27

Att lotterier bedrivs av ideella organisationer, till exempel Riksidrottsförbundet och Cancerfonden, har en lång tradition i Sverige. Huvudsyftet är att kunna finansiera sin egen verksamhet utan statlig styrning.

Vi inom IOGT-NTO-rörelsen har stora kunskaper kring missbruk och många i vår rörelse har erfarenheter, egna eller från personer i sin närhet, av alkoholmissbruk, men även spelberoende. Som organisation har vi alltid sett och arbetat för att minska konsekvenserna av missbruk och beroenden och samma sak gäller för spel och lotterier. Våra medlemmars samlade kunskaper är väldigt viktiga för hur Miljonlotteriet drivs. Att till exempel använda sig av högriskspel som flera av de oreglerade spelaktörerna gör idag är något som aldrig kommer bli aktuellt för Miljonlotteriet.

Känner du att du spelar för mycket eller har en anhörig du är orolig för? Då kan du kontakta Stödlinjen på www.stodlinjen.se eller 020-81 91 00.

Vill du läsa mer om vad spelberoende är och forskning som bedrivs på området just nu så rekommenderar vi sidan spelforskning.se eller Folkhälsomyndighetens webbplats.

 

Nedan följer ett urval av vanliga frågor vi får kring Miljonlotteriet. Den uppdateras löpande. Har du en fråga som inte besvaras nedan är du varmt välkommen att kontakta Miljonlotteriet direkt eller oss på info@iogt.se.

 Hur används överskottet Miljonlotteriet bidrar med?
Överskottet används för att möjliggöra en rad olika verksamheter och arrangemang, såväl internationellt som nationellt och lokalt. 2014 gick drygt 24 miljoner kronor direkt ut i distrikt och föreningar utöver den verksamhet som anordnas på nationell nivå. Vi säkerställer att det finns nyktra mötesplatser och aktiviteter för alla, oavsett var i Sverige en bor.

Tack vare att vi finns över hela landet kan vi också göra blixtinsatser när det behövs. Ett sådant exempel var när kriget i Syrien intensifierades och där föreningar över hela landet snabbt ställde om och öppnade upp sina lokaler och erbjöd övernattning, mat och gemenskap till personer som flytt för sina liv. Fler konkreta exempel på vår verksamhet går att hitta här: https://iogt.se/stodoss/ditt-stod-gor-skillnad/

 

Varför driver IOGT-NTO-rörelsen ett lotteri?
Det svenska civilsamhället är uppbyggt på ett sätt där möjligheten att själv finansiera sin verksamhet varit och är väldigt viktig. Anledningen är att låta organisationer och föreningar själva bestämma varför de finns och vilken verksamhet de vill bedriva utan att vara styrda via statliga bidrag.

Ett sätt som den finansieringen möjliggjordes har varit via lotterier. Du har säkert sett lokala idrottsföreningar med en tombola och möjligheten att vinna kaffe utanför din lokala mataffär. De mer organiserade lotterierna som bildades under 1900-talet, som Miljonlotteriet och Folkspel som driver Bingolotto, har exakt samma grundprincip, fast i en större skala.

De kunder som Miljonlotteriet haft genom åren har tillsammans gjort all IOGT-NTO-rörelsens verksamhet möjlig – från lokala samhällsinsatser som nyktra frizoner för de som har det tufft till internationellt biståndsarbete i Sydostasien och Östafrika.

 

Hur jobbar Miljonlotteriet med spelansvar?
Utifrån många av våra medlemmars egna erfarenheter av missbruk så är spelansvar en av de absolut viktigaste fokusfrågorna i vår relation med Miljonlotteriet. En effekt av det är att de bland annat var en av initiativtagarna till den 18-årsgräns som finns för spel via Spelbranschens etiska råd.

Konkreta exempel på hur Miljonlotteriet bedriver sitt spelansvarsarbete går att läsa här: https://www.miljonlotteriet.se/Home/Lasvart/Spelansvar

 

Jag har läst att Miljonlotteriet fått många anmälningar till Konsumentverket. Stämmer det?
Under en period hade Miljonlotteriet problem med leverantören av försäljningstjänster vilket resulterade i ett antal anmälningar till Konsumentverket. Det ledde till en översyn av hela verksamheten, från leverantörer till rutiner och efter detta har antalet anmälningar sjunkit.

En utförligare kommentar från Miljonlotteriet själva finns här: http://www.mynewsdesk.com/se/miljonlotteriet/news/miljonlotteriets-kommentar-till-medieuppgifter-130252

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00